Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je tokom posete srpskog ministra policije Aleksandra Vulina Moskvi otkrio da se ruski i srpski predsednik Vladimir Putin i Aleksandar Vučić redovno čuju telefonom i usklađuju svoje korake. To je premu mišljenju sagovornika portala Nova.rs poruka upućena Evropskoj uniji, ruskoj javnosti, ali i samom Vučiću. U mafijaškom stilu - “nemoj mnogo da vrdaš”.

U razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim Vulin je rekao da „Srbija koju vodi predsednik Aleksandar Vučić ne zaboravlja vekovno bratstvo“, a ukazao je i na to da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i „nije postala deo antiruske histerije“.

Lavrov je, s druge strane, rekao da se dijalog Srbije i Rusije postepeno razvija na svim nivoima bez obzira na složenu međunarodnu situaciju.

Otkrio je i da se predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin čuju telefonom „upoređuju svoje pozicije i usklađuju dalje korake“.

Komentarišući svoj nedolazak u Beograd u junu ruski ministar je rekao da oni koji su ga onemogućili po nalogu svojih gazdi moraju da shvate da njihove “pakosti“ ne mogu da pokolebaju rusko-srpske odnose, za koje kaže da su zasnovani na čvrstom prijateljstvu dva naroda.

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj rekao je za Nova.rs da ukoliko je tačno da se Vučić i Putin redovno čuju i usklađuju svoje korake to znači da će Srbija krenuti putem Turske i biti decenijama kandidat za članstvo u EU, a nikad neće postati zemlja članica.

Klemen Grošelj Foto:printscreen/youtube/Renew Europe

“Ipak, mislim da to nije u interesu vaše države. Zvanična srpska politika iritira zapadne zemlje koje će na kraju, voleli to ili ne, odlučivati kakav će biti status Kosova i kakvo će biti stanje na Zapadnom Balkanu. To je sasvim jasna poruka koja je poslata iz Vašingtona i Brisela“, naglašava on.

Direktor centra za praktične politike Dragan Popović, pak, smatra da je Lavrov poslao dvojaku poruku.

Dragan Popović Foto: N1

“Delom je namenjeno ruskoj publici, jer je Putin praktično ostao bez saveznika, što nije prijatno. Ako ne računamo Aleksandra Lukašenka, Aleksandar Vučić je jedini lider s kojim Putin ima ovakvu komunikaciju. S druge strane reči Sergeja Lavrova upućene su i srpskom predsedniku, u onom mafijaškom stilu “nemoj mnogo da vrdaš”. Mada moram da kažem da EU ne pritiska nešto previše Vučića, tako da on ima dosta manevarskog prostora za ovakve ucene Moskve”, zaključuje Popović.

BONUS VIDEO: Slučaj Lavrov – hvala što ne dolazite

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare