Aljbin Kurti Albin Kurti
Aljbin Kurti Foto:EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD

Premijer Kosova Aljbin Kurti mora da pristane na Zajednicu opština sa srpskom većinom jer Kosovo ne sme ostati bez zaštite Zapada, piše "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ) i dodaje da francusko-nemački plan ima za cilj da zaštiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića tako da da de jure ne prizna nezavisnost Kosova, ali da je prizna faktički.

U autorskom tekstu u FAZ-u, prenosi DW, bivši ambasador Kosova u Nemačkoj, pisac Beće Cufaj piše da je „bilo beskrajnih razgovora i malo rezultata“.

„Na geopolitičkoj tabli nicale su nove krize. Razgovori Prištine i Beograda bili su povoljan teren za figure. Na jednoj strani stojao je Putin sa svojim vernim vojnikom u Srbiji, bivšim Miloševićevim ministrom Aleksandrom Vučićem. Na drugoj strani Zapad sa pobunjeničkim detetom Kosovom. Ko je imao prednost? Putin, naravno. Ako biste sa Angelom Merkel pričali o Kosovu i Srbiji, razgovor bi se zapravo vodio o Putinu“, piše Cufaj.

On navdi da su „svi se prenuli iz sna kad je Putin umarširao u Ukrajinu“ i „odjednom je Balkan opet postao tema“.

„U Briselu je prethodno bilo beskrajnih razgovora i tehničkih dogovora Kosova i Srbije, 33 potpisana sporazuma koji nisu sprovedeni. Sa agresijom Rusije na Ukrajinu sve to je postalo nevažno“, smatra Cufaj.

Zapad je tako izašao s predlogom koji se temelji na ugovoru dve Nemačke i „Kosovo mora da prihvati taj predlog“ i da dozvoli formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, smatra bivši ambasador.

„Tu ima dva problema. Prvi je što se Kosovo boji da bi Srbi koje politički kontroliše Beograd, mogli težiti ponovnom ujedinjenju sa Srbijom. Drugi problem je, iz moje perspektive, premijer Kosova, Aljbin Kurti“, piše Cufaj.

„Nakon dve godine u vlasti, deluje da Kurti nije drukčiji od prethodnika. Albanci s Kosova masovno emigriraju u Nemačku. I dalje vladaju korupcija i nepotizam, partija upravlja institucijama“, navodi kosovski pisac.

Po njegovoj oceni, predsednik Vučić je „stidljivo“ prihvatio francusko-nemački plan, dok je Kurtijeva poruka – kako javnost razume – odbijanje da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom.

Cufaj prenosi da Kurti i dalje insistira da takve zajednice može biti samo u slučaju priznanja Kosova od strane Srbije, a „to nervira međunarodne partnere, posebno Amerikance i Nemce“.

„Posle dve godine na vlasti, Kurti će morati da digne ruke od oba predizborna obećanja: Nije došlo do boljeg života za građane, a Zajednicu srpskih opština neće moći da spreči“, smatra Cufaj.

„Kosovo ima tvrdoglavog premijera, ali nema tenkove, avione i veliku vojsku. Vučić to ima, a Vučić je, kako se Kurti žali, Putinova produžena ruka. Savetnici Šolca, Makrona i Bajdena mogu mu odgovoriti da će ga NATO-trupama zaštititi od Vučića i Putina“, piše u tekstu.

Cufaj postavlja pitanje o tome „da li se to Zapad plaši Vučića jer je Putinov prijatelj“ i na to odgovara sa „Ne!“.

„Ali, diplomate su ubedile svoje političare: spašćemo Vučića pritiska da de jure prizna Kosovo, ali zauzvrat ćemo ga udaljiti od Putina, i Kosovo će dobiti faktičko priznanje Srbije. To je normalizacija. Maksimum iz minimuma. Uz uslov da Kosovo pruži autonomiju svojim Srbima“, navodi Cufaj.

Po bivšem kosovskom ambasadoru u Nemačkoj, Kosovo ne sme priuštiti sebi da ostane bez zaštite Zapada.

***

BONUS VIDEO – Šta dalje oko Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar