Nemačka šefica diplomatije Analena Berbok ispričala je da Rusija sprovodi hibridni rat protiv žena u evropskoj politici, a u kontekstu te proruske politike pomenula je i Srbiju i ispričala kako su je u našoj zemlji nazvali prostitutkom.

„To je hibridni rat i u tom trenutku sam targetirana kao žena. Mi vidimo to danas. Ovaj rat se vodi tako da bi se oklevetale žene. Ursula fon der Lajen je takođe bila žrtva različitih lažnih vesti. Što se mene tiče, to su bili ruski botovi, a to se (priča prim. aut) zatim ‘hranilo’ preko medija koji su me nazivali prostitutkom. Ova tema se iznova i iznova ponavljala, takođe i u Srbiji i vi praktično možete da vidite da je reč o strategiji isrpljivanja“, rekla je Analena Berbok u intervjuu Prvoj nemačkoj televiziji.

Ko je pratio, vrlo dobro pamti ono o čemu Berbok priča.

Naime, ona je upravo u jednoj emisji na televiziji Hepi nazvana prostitutkom, odnosno rečeno je da se bavila prostitucijom pre nego što je ušla u politiku.

Nakon toga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić morao je da joj uputi javno izvinjenje. Na pitanje nemačke novinarke u vezi ovog slučaja, Vučić je rekao da nije čuo te vesti, te je zatim zamolio da prihvati njegovo najdublje izvinjenje jer se to „ne može desiti u pristojnoj zemlji“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Vaša ministarka spoljnih poslova je značajna, pristojna, uspešna, ako se usudim da kažem, neko koga smatramo prijateljem naše zemlje. Kao što vidite, nije mi problem da to poreknem i preuzmem na svoja pleća, samo proverite to sa nama povremeno. Na koju god televiziju da odem odgovaram svim novinarima, čak i novinarima N1 i Nove S. I to su jedine televizije na koje nisam išao i reći ću vam zašto, ali im uvek na fer način odgovorim kada me pitaju nešto“, rekao je Vučić pomerajući fokus sa Hepija na jedine dve televizije koje nisu pod kontrolom vlasti.

„I iskreno bilo bi mi jako lako da opovrgnem sve njihove tvrdnje i s vremena na vreme opovrgnem sebe zbog činjenice da sam bio pomalo slab i shvatio sam previše lično kada su zadirkivali i vređali moju decu i porodicu bez razloga na svakodnevnom nivou. I možda sam napravio grešku, ali nisam mogao da odem tamo i pravim se kao da se ništa nije dogodilo, i da pogledam u oči svog sina ili brata“, zaključio je Vučić.

Vrlo je bilo neprijatno i prilikom prve posete Analene Berbok Beeogradu, kada je jasno stavila do znanja Aleksandru Vučiću da se od njega očekuje da uvede sankcije Rusiji, a važna tema bila je i vladavina prava.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare