Možemo očekivati sve ono što smo već videli prethodnih meseci - intenzivnu i prljavu kampanju u kojoj će govor mržnje biti okosnica kampanje, a ono što već vidimo je targetiranje političkih protivnika, predstavnika medija, organizacija civilnog društva, posmatrača izbora, izjavio je za N1 Raša Nedeljkov, programski direktor CRTA.

„Sasvim je sigurno da, u okruženju u kojem će biti održana, kampanja neće biti bolja jer suštinski ni jedna od preporuka za unapređenje izbornog procesa nije sprovedena. Čak nije data šansa ni da zakonski i podzakonski akti budu promenjeni. Nema ih na papiru pa ih neće biti ni u praksi. Mi kao CRTA od danas zvanično počinjemo sve aktivnosti za dugoročno posmatranje izbornog procesa. Ocenjvaćemo sve aspekte i saopštavati javnosti. Ali ne očekujemo nikakav napredak i to nas brine“, rekao je Nedljekov u emisiji Dan uživo.

Nedeljkov je naveo i da se i u prethodnim izbornim procesima videlo, da kada je trebalo da dođe do kažnjavanja i sankcionisanja nekih radnji koje su trebale da budu sankcionisane od strane tužilaštava i sudova, do toga nije dolazilo.

„Možemo očekivati da takva dešavanja na predstojećim izborima budu samo učestalija i gora i to nas brine kao organizaciju koja se bavi odbranom demokratije“, istakao je Nedeljkov.

On je podvukao i da je de fakto u toku funkcionerska kampanja kao i zloupotreba javnih pozicija i državnih resusra..

„Funkcionerska kampanja je posatalo drugo ime za kampanju. Obavestil smo javnost, recimo, samo o broju javnih obraćanju predsednika tokom 2023. godine. Govorimo o stotinama obraćanja u prethodnim mesecima i to na teme koje su mu u ingirenciji i koje nisu. Ne očekujemo promenu u ponašanju javnih funkcionera. Ono što jako zabrinjava, prema našem poslednjem istraživanju, su zloupotrebe i pritisci na korisnike centara za socijalni rad, odnosno, čitav sistem socijalne zaštite je stavljen u funkciju jedne političke stranke i to je alarmantno“, istakao je programski direktor CRTA.

On je naveo i da „granica između države i partije na vlasti ne postoji“.

„Merićemo ovaj izborni proces, dugoročno, analiziraćemo, meriti i pružiti infomacije građanima i međunarodnoj javnosti o svemu što će se dešavati. A to što će se dešavati odrediće kako ćemo ove izbore oceniti, da li kao ravnopravne ili nefer“, rekao je Nedeljkov.

Novo uputstvo RIK-a

Komentarišući najnovije uputstvo RIK-a da članovi proširenog sastava biračkog odbora, koji su jednom imenovani, neće moći da budu zamenjeni do izbornog dana ni u slučajevima da se razbole, umru ili izgube izborno pravo, Nedeljkov je rekao da ćemo ove godine imati situaciju da će u oko osamdesetak lokalnih samouprava lokalne izborne komisije imati posebne ingerencije gde će se prava birača proceszirati na nov način.

„To je opterećenje na administraciju. Mi tražimo da država počne da obučava, odnosno, faktički licencira članove biračkih odbora koji treba da budu obučeni i da znaju pravila. Strankama će biti teško da obezbede članove biračkih odbora sada i to doprinosi nepoverenju građana u izborni proces. To je samo jedan od elemenata odsustva sluha za promene izbornog zakona. U ovim danima kada se bliže izbori takve tehničke stvari koje se donose preko noći obično nam se obijaju o glavu. Mi nemamo ni jednu instituciju koja se bavi izbornim problemima, upravo bi to trebalo da radi centralna republička administracija koja od danas ima ovlašćenja ali nema vremena sada da se bavi time. Sada je za to kasno“, rekao je Nedeljkov.

Ne možemo očekivati od REM-a da bude balans

„Uloga REM-a je veoma važna u izbornom procesu jer imamo problem sa medijima sa nacionalnom pokrivenošću koji izveštavaju u korist ljudi koji su na vlasti. Ne moćžemo očekivati od REM-a da će imati ulogu ‘balansa’ u ovoj kampanji, očekujemo da će okolnosti biti veoma nefer“, istakao je programski direktor CRTA.

On je poručio da su građani jedini koji mogu da „vrate slobodne i fer izbore, ako masovno učestvuju u izborima“.

„Da li će izaći masovno ili se uključiti u organizacije civilnog društva ili se uključivati u stranke, široka je lepeza kako mogu da deluju. Samo su građani ti koji mogu da se podsete da su izbori njihovi i ako ih ne otmemo od korumpiranih političkih elita, izbori će biti sve gori“, zaključio je Nedeljkov.

BONUS VIDEO – N1 Newsnight: Zdravko Ponoš 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar