Natan Albahari Foto:FoNet/Aleksandar Barda

„Poslednji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u EU je samo još jedan porazan dokaz o upornom nazadovanju i nesprovođenju neophodnih reformi na putu evropskih integracija. Upozoravali smo vlasti da se EU integracije moraju shvatiti pre svega kao proces usklađivanja Srbije sa evropskim vrednostima, a ne kao tehničko cenkanje sa EU, da suština tog procesa nije formalno usvajanje zakona i propisa koji se posle ni ne moraju sprovoditi, ako ne odgovaraju vladajućoj garnituri, a najčešće ne odgovaraju, budući da označavaju vladavinu zakona, uvođenje reda, poštovanje prava i demokratskih institucija, što je sve u dubokom neskladu sa populizmom i samovlašćem kao glavnim polugama vladavine SNS-a i njegovih satelita.“ rekao je Natan Albahari, poslanik Pokreta slobodnih građana u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

„Ne može se u EU bez usklađivanja sa najvažnijom evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom od pada Berlinskog zida. Ne može se u Evropu sve pazeći da se ne okrnji radikalsko glasačko telo SNS-a. Ne može se u Evropu bez poštovanja medijskih sloboda i ljudskih prava, ne može se u EU stalno potpirujući verbalne obračune sa našim balkanskim susedima. Ne može se u EU stalno je optužujući za licemerje. Ne može se u EU spinujući da su nam Rusi i Kinezi braća a EU nužno i korisno zlo.“ navodi Albahari razloge za još jedan negativan izveštaj.

Albahari je dodao da „Srbija, čak i ova i ovakva SNS Srbija na čelu sa predsednikom Vučićem mora da se opredeli i da učini sve da se ovo nazadovanje u EU integracijama zaustavi. Od dolaska SNS na vlast, u samo šest od 35 poglavlja Srbija je napredovala za jednu ocenu na skali 1-5, što je najbolji pokazatelj razmera sprovedenih reformi.“

„Zato je nužno, a u što kraćem roku, odgovoriti na najveću zamerku iz izveštaja Evropske komisije, a to znači: U najkraćem roku uskladiti spoljnu i bezbednosnu politiku Srbije sa politikom EU i pridružiti se sankcijama Rusiji do kraja godine. Ovo je vreme za krupne, istorijske odluke, a ovaj potez Srbije bi jasno označio našu spremnost da konačno u partnerstvu sa Evropskom unijom započnemo da gradimo svoju evropsku budućnost, a to je jedina budućnost koju imamo.“ zaključio je Natan Albahari.

BONUS VIDEO: Pavle Grbović i Miloš Jovanović: Šolc, Kosovo, sankcije – Srbija staje na putu ka EU?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare