Foto:AP Photo/Visar Kryeziu; Goran Srdanov/Nova.rs

Lider stranke Srbija centar Zdravko Ponoš postavio je pitanje odgovornosti za incident u Banjskoj, ocenjujući da se preuzimanjem odgovornosti doskorašnjeg potpredsednika Srpske liste koji je poručio da taj događaj nema nikakve veze sa zvaničnim Beogradom, "našla dobra cena za Milana Radoičića i da se spasavanjem Vučića žrtvuje Srbija".

„Nije prošao prvi pokušaj prebacivanja odgovornosti – okriviti Srbe na severu. Ovo sa Radoičićevim preuzimanjem odgovornosti je uverljivije. Pregovaralo se, našla se dobra cena. Ta vakcina ne imunizira od ucena. Spasavanje Vučića je žrtvovanje Srbije“, napisao je Ponoš na društvenoj mreži Iks.

U danu kada se dogodio incident u Banjskoj kada je ubijen kosovski policajac i četvorica Srba, predsednik Aleksandar Vučić se obratio javnosti i naveo da su se „Srbi na Kosovu pobunili ne želeći više da trpe Kurtijev teror“. Srbi „koji su naseli na provokacije Kurtija“ bili su, prema Vučićevim rečima,  odgovorni za incident u Banjskoj koji se odigrao prošle nedelje, ali danas je došlo do obrta kada je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić preuzeo odgovornost za dešavanja na severu.

Radoičić je danas najpre podneo ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste, a njegov advokat Goran Petronijević se kasnije tokom dana obratio medijima, pročitavši pismo u kome je Radoičić obavestio „sve dežurne progonitelje srpskog naroda od Kurtija do mnogobrojnih inostranh pomagača da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu našeg naroda od okupatora, a ovaj moj čin nije imao nikakav drugi karakter niti nameru i nema nikakve veze s mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obaveštavao nikoga iz struktura vlasti Republike Srbije niti iz lokalnih političkih struktura sa severa KiM, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo već do tada imali različite stavove po pitanju dosadašnjih metoda otpora Kurtijevom teroru“.

Uprkos Radoičićevoj ostavci i svojevrsnom preuzimanju odgovornosti za incident u Banjskoj, i dalje je pitanje ko je zaista odgovoran za izgubljene živote na Kosovu.

„Zbog celog događaja država je ponižena, a Vučićeva diplomatija u međunarodnim odnosima „služi za podsmeh“. Ceo postupak pregovaranja oko Kosova je vodio Vučić lično i ne može sada da opere odgovornost sa sebe. Sa druge strane glavni cilj režima je da spere odgovornost sa sebe, tome svedoči kampanja naprednjaka u kojoj pružaju podršku predsedniku kao da je on ugrožen, a ne interesi Srbije“, izjavio je juče Ponoš u programu zrenjaninske televizije KTV.

***

BONUS VIDEO: Koje su moguće kazne za Srbiju zbog Banjske?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare