Vranje novi stadion Foto: Promo; TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

"Najkasnije za tri i po godine imaćete gas, a to znači da stiže industrija, da stižu fabrike", obećao je predsednik Aleksandar Vučić Vranjancima tokom kampanje "Budućnost Srbije", početkom februara 2019. godine. Iste večeri je poručio da će Vranje dobiti novi, "prelepi pokriveni gradski stadion sa najmodernijim osvetljenjem". Tri godine i jedan ciklus izbora kasnije, stara obećanja preneta su u novu kampanju.

O gasovodu do Vranja u ovoj kampanji nema mnogo reči, tokom govora na mitingu u Vranju predsednik se samo požalio da je sitacija nikada teža, i da su „najavili da će nam Bugari preseći gas“. S druge strane priča o izgradnji stadiona ponovo je bila deo govora. Stadion će, kako je nedavno sa bine na šetalištu u centru grada poručio predsednik, doneti „novi život“ u grad.

Vranje, Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

„Vi odlučite gde hoćete novi stadion, pošto ovde stalno menjaju. Imaćete stadion po UEFA standardima. Zamislite da ovde igraju naše reprezentacije, pa gde bi imale takvu podršku nego od Vranjanaca“, rekao je predsednik države i lider Sroske napredne stranke Aleksandar Vučić okupljenima.

Najave 2018.

Priča o izgradnji stadiona sa 8.000 mesta u Vranju pokrenuta je još jula 2018. godine, kada je na konferenciji za medije u Gradskoj upravi saopšteno da će Vranje i FK Dinamo dobiti „moderan fudbalski stadion, koji ispunjava sve uslove za takmičenje u Super ligi Srbije“.

idejno rešenje, grad vranje
Vranje Foto: Promo

Tada je najavljeno da bi ceo objekat trebalo da bude završen „u što kraćem roku, možda i za prolećni deo sezone Super lige Srbije“.

To je, kako su preneli mediji, dogovoreno na sastanku koji je trener i predsednik FK Dinamo Dragan Antić u Beogradu imao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a gradonačelnik je pomenuo cifru od 10 miliona evra za izgradnju i odabir lokacije.

Sledi najava i 2019.

Najave je 2019. godine potvrdio i direktor vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, koji je za Večernje novosti rekao da će ovaj, sa još pet stadiona u drugim gradovima, biti završen do 2021. godine.

On je tada objasnio i da će cena izgradnje šest novih stadiona iznositi oko 1.500 evra po jednom mestu.

Novo obećanje 2022.

Od tada je prošlo tri godine, a rok za završetak radova probijen je još 2021.

I ne samo da nije završen stadion već do danas ništa nije ni urađeno. Vlast se često „pravda“ problemom sa lokacijom, što je nedavno na novom izbornom mitingu u Vranju predsednik SNS i ponovio.

„Vi odlučite gde hoćete, ovde stalno menjaju“, rekao je Vučić.

Naime, prvobitan plan je bio da se novi stadion gradi na prostoru postojećeg Sportskog centra, ali je lokalno udruženje Borino i evropsko Vranje (BEV), koje poslednjih nedelja na društvenim mrežama optužuju da koketira sa vlašću, prošle godine pokrenulo peticiju da se on gradi na nekom drugom mestu. Predloženo je zatim i da se gradi i na lokaciji sadašnjeg stadiona u vlasništvu Jumka“.

U međuvremenu, dok traju pregovori oko lokacije, porasla je i cena.

Od 1.500 evra po mestu, preko cene od 10 miliona evra, krajem prošle godine cena se duplirala. Kako je preneo portal eKapija, stadion bi, „prema prvobitnoj računici trebalo da košta oko 20 mil EUR, a projektovani kapacitet je 8.200 sedećih mesta.“

30 autobusa okupiralo Vranje pred miting

SNS miting u Vranju Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Vrane se našlo na mapi izborne kampanje SNS i predsednika Aleksandra Vučića. On je najpre kao predsednik države prisustvovao otvaranju pogona Teklasa (bivša hala Geoksa), koji je država nedavno pomogla sa 10,7 miliona evra, a potom je u popodnevnim časovima na centralnom šetalištu održao stranački miting. Tog dana Vranje je „okupiralo“ 30 autobusa sa ljudima koji su organizovano došli iz Pirota, Leskovca, Grdelice, Merošine, ostalih opština Pčinjskog okruga ali i iz Kosovske Kamenice, Gnjilana, Gornjeg Kusca…

Bonus video: Okupljanje pristalica SNS pred miting u Vranju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram