Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, koji se nalazi na čelu Odbora za životnu sredinu, sazvao je sednicu za 25. novembar na temu Rio Tinta, koja će se održati u Loznici. Ubrzo nakon toga, prema saznanjima Nova.rs., Srpska napredna stranka (SNS) je sazvala na isti dan gotovo identičnu sednicu, ali u Beogradu i bez pozivanja predstavnika iz Gornjih Nedeljica, što se može okarakterisati kao još jedan pokušaj sabotiranja opozicije i bega od suočavanja sa građanima.

Kako je najavljeno, kao tema sednice koju organizuje kopredsednik i narodni poslanik stranke Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta,  glavna tačka dnevnog reda bi bila Rio Tinto – projekat „Jadar“.

Ćuta je u intervjuu za „Novu“ istakao da pozvani svi, od ministarke ekologije Irene Vujović, do stručnjaka koji su se bavili temom Rio Tinta.

„Pozvani su svi. Ministarka ekologije Irena Vujović je rekla da će doći, ali to je rekla i prošli put pa nije došla. Pozvana je i Dubravka Đedović, ona još nije odgovorila. Pozvani su profesori Ratko Ristić i Dragana Đorđević, kao i Saša Jovović sa Mašinskog fakulteta, koji se afirmativno izražava po pitanju tog projekta. Da ukrstimo mišljenja, da vidimo šta je za, a šta protiv. A biće i predstavnici SEOS iz Gornjih Nedeljica i Savo Manojlović iz Kreni-promeni“, rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta.

Foto:Privatna arhiva

Jasno je da se pomenuta sednica nije svidela Srpskoj naprednoj stranci, te su poslanici brže-bolje napravili „svoju“ sednicu, po uzoru na poslanika stranke Zajedno.

Kao glavna tačka dnevnog reda SNS sednice, je slična sednica, doduše, malo drugačije koncipirana.

„Razmatranje pitanja iskorištavanja litijuma na području Republike Srbije, sa osvrtom na uticaj na životnu sredinu i osvrtom na ukupni ekonomski razvoj Republike Srbije“, napisano je u dokumentu koji su potpisali SNS poslanici.

Sastav gostiju u SNS verziji je gotovo isti kao kod narodnog poslanika Ćute, za nijansu je izmenjen sastav – izostali su građani.

„Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, akademik Vladimir Stevanović, redovni član SANU, prof. dr Ratko Ristić sa Šumarskog fakulteta u Beogradu, Dragana Đorđević sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, prof. dr Aleksandar Jovović Mašinski , fakultet u Beogradu, prof. dr Nikola Lilić sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu“, istaknuto je u dokumentu SNS.

Poziv ljudima iz Gornjih Nedeljica, kao i Sava Manojlovića iz organizacije Kreni-promeni, je ovog puta izostao.

Foto:Privatna arhiva

Poslanici koji su potpisali dokument sazivanja sednice su Milimir Vujadinović, Marijan Rističević, Dušan Marić, Milan Glušac, Šćekić Dalibor, Dušan Radojević, Marko Mladenović i Ivan Karić.

Da je najbolje oružje SNS-a sabotiranje opozicije, kao i izbegavanja svakog direktnog kontakta sa građanima, ponovo su potvrdili poslanici vladajuće stranke.

„Oni su u pokušaju da sazovu istu sednicu, sa istom temom dnevnog reda, sa istim odbornicima i ljudima koja je već zakazana za 25. u Loznici, za Beograd. To se nije desilo u istoriji od kad postoje skupštinski odbori. SNS na čelu sa Orlićem, sa kojim sam rzagovarao dva puta na tu temu, ne želi odbor u kome će učestvovati predstavnici lokalne zajendice iz Gornjih Nedeljica i Kreni promeni. Tom njihovom ludilu nema kraja, taj njihov strah se pretvara u aposlutni cirkus. Taj odbor će biti održan u Loznici, kao što je i zakazano i to je jedino važno, da vidimo šta se tu dalje plete oko Rio Tinta. To što radi ekipa iz SNS-a to je tragikomično“, istakao je narodni poslanik Jovanović za Nova.rs.

S obzirom na to da su pozvani identični gosti, a nije moguće da budu na dva različita mesta u isto vreme, upitali smo narodnog poslanika da li je razgovarao sa njima nakon sazivanja SNS sednice.

„Oni su svi potvrdili dolazak, pripremamo sednicu više od mesec dana, sa sve gospođicom Irenom Vujović“, ističe Jovanović.

Takođe, kao primer naveo je nedavnu situaciju iz Majdanpeka, kada su svi potvrdili dolazak na sednicu, da bi dan ranije otkazali.

„Zbog toga što su shvatili da će i građani prisustvovati sednici i učestvovati u radu odbora, imaju problem sa građanima i nevladnim sektorom, beže od suočavanja sa građanima“, zaključio je poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta.

BONUS VIDEO: Ćuta postojio sve poslanike SNS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare