Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs, Milos Tesic/ATAImages

Vlada Srbije imenovala je 8. marta novi Privremeni organ grada Beograda, tako što je zapravo zadržala stari sastav, u kojem SNS ima većinu. To možda i ne bi bilo čudno, jer vlast sve vreme tvrdi da po zakonu na to ima pravo, da nisu objavili obrazloženje ove odluke kojim su sami sebe demantovali.

Novi Privremeni organ koji je imenovan 8. marta formiran je na osnovu prethodnog skupštinskog saziva, što je omogućilo isti sastav i većinu naprednjacima.

A sastav je sledeći: predsednik Aleksandar Šapić, a članovi Aleksandar Marković, Nikola Nikodijević, Vladimir Obradović i Dobrica Veselinović.

U obrazloženju rešenja o njihovom ponovnom imenovanju navodi se da je ono doneto na osnovu člana 87. Zakona o lokalnoj samoupravi što i jeste ispravno, jer se taj član odnosi na slučaj kada se ne konstituiše Skupština grada, kao što se i nije konstituisala nakon izbora održanih 17. decembra.

Međutim, postoje sporni detalji.

Politikolog Boban Stojanović kaže za portal Nova.rs da taj član na koji se Vlada poziva definiše isključivo koliko članova broji Privremeni organ.

“Zanimljivo je da se Vlada pozvala samo na stav 1, člana 87. pomenutog Zakona, a ne i na stavove 2 i 3, koji jasno uzimaju u obzir održane izbore nakon kojih se Skupština nije konstituisala u odnosu na izbore nakon raspuštanja Skupštine iz člana 86”, kaže Stojanović.

Boban Stojanović Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova

I dodaje da se u obrazloženju rešenja jasno govori o “izabranim odbornicima” na izborima 2023. godine, a da sam sastav Privremenog organa to ne uzima u obzir.

“Vlada je pri formiranju Privremenog organa prednost dala odbornicima kojima je mandat istekao u oktobru u odnosu na one kojima je mandat dodeljen u januaru (mandat zaista nije verifikovan na prvoj sednici jer nije održana, ali jeste dodeljen), iako su u samom rešenju vrlo jasno konstatovali izabrane odbornike na izborima 17. decembra, ali tu izbornu volju nisu pretočili i u sastav Privremenog organa” pojašnjava Stojanović.

I šta je na kraju zaključak?

“S obzirom na sve, Vlada protivno članu 87. zakona nije uzela u obzir održane izbore 2023. godine, niti izabrane odbornike na tim izborima iako se sama poziva na njih u rešenju o imenovanju, već je reimenovala stari privremeni organ na osnovu mandata odbornika koji je prestao pre 5 meseci” kaže Stojanović.

PROČITAJTE JOŠ:

Kome pripada većina?

Nije se mnogo podiglo prašine oko toga što je novi Privremeni organ grada Beograda ostao u starom sastavu, imajući u vidu da se pre imenovanja vodila žustra polemika u javnosti kome bi trebalo da pripadne većina u telu koji će upravljati glavnim gradom do formiranja nove vlasti, nakon izbora koji su planirani za 2. jun.

Podsećamo, opozicioni predstavnici tvrdili su da većina u Privremenom organu pripada opoziciji jer se Privremeni organ ovaj put formira na osnovu rezultata izbora održanih 17. decembra, a ne na osnovu prethodnog skupštinskog sastava.

A sadašnji sastav je takav da bi većinu imala opozicija, lista SPN bi dobila dva mesta u Privremenom organu, NADA jedan, a Srpska napredna stranka dva.

S druge strane, predstavnici državnih struktura, u prvom redu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprava kao i Ministarstva pravde, tvrdili su da novi privremeni organ treba biti formiran na osnovu prehodnog sastava skupštine, koji bi omogućio većinu naprednjacima.

I tako je i bilo.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar