Već duži niz godina, a poslednjih dana intenzivno, državni vrh i prorežimski mediji kreiraju narativ o postojanju stranih plaćenika u Srbiji. Tačnije, kako su novinari, pojedine nevladine organizacije i politički neistomišljenici u stvari plaćeni da pokušaju da ruše državu iznutra i svojim aktivnostima preoblikuju javno mnjenje. Ipak, realna situacija je nešto drugačija, zato što je, na kraju krajeva, upravo država najveći strani plaćenik.

Prethodnih dana državni vrh, visoki funkcioneri vlasti i režimski mediji ponovo su podgrejali priču o “stranim plaćenicima”. Izneli su u javnost niz optužbi da različite organizacije civilnog društva primaju novac iz inostranstva kako bi remetile unutrašnju politiku Srbije.

Tim povodom je reagovala grupa nevladinih organizacija i saopštila da „ubedljivo najveći deo stranih donacija prima država Srbija, odnosno njene institucije“.

Recimo, prema saopštenju koje je prosledila CRTA, čak 85,7 odsto donacija i međunarodne razvojne pomoći nije upućeno nikome drugom do Vladi Srbije i državnim entitetima.

„Dodatnih 12,3 odsto se donira kroz udruženja, fondacije i međunarodne organizacije za projekte donatora, a tek dva odsto direktno za rad organizacija, koje tim novcem često pružaju socijalne i druge usluge ugroženima – usluge koje vrlo često država zapostavlja kao svoju obavezu“, piše u saopštenju i dalje se navodi:

„Na građane Srbije apelujemo da ne nasedaju na jeftine propagandističke optužbe protiv njihovih sugrađana koji rade u civilnom sektoru Srbije i posvećeni su borbi za zajednički, javni interes“.

Međak: I civilno društvo i država dobijaju novac iz istog izvora

Na pitanje Nove koliko država Srbija dobija novca pre svega od Evropske unije, a zatim od raznih država pojedinačno, Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji tvrdi da je evropska politika takva da i civilno društvo i država dobijaju novac iz istog izvora – budžeta EU.

Vladimir Međak Foto:FoNet/Milica Vučković

“Srbija od 2001. godine pa do danas dobija oko 220 miliona godišnje bespovratnih sredstava od Evropske unije, što znači da je za 23 godine dobila preko pet milijardi bespovratnih sredstava. Samo je u prvim godinama, tačnije do negde 2007. uloženo preko pola milijarde evra u oporavak elektroenergetskog sistema i bolnica, tako da mi govorimo o tome da je Srbija dobila milijarde evra”, rekao je Međak i dodao:

“U okviru tog izdvajanja sredstava za Srbiju, kao državu potencijalnog i od 2012. kandidata za EU, kad se meri tih 220 miliona evra koje Srbija dobija svake godine, jedan deo tih sredstava ide na civilno društvo. Dakle, takva je politika EU tako da, manje-više, kad pogledate i civilno društvo i država Srbija dobijaju novac sa iste budžetske linije Evropske unije, samo se ona grana na različite namene”.

Povrh svega toga, prema njegovim rečima, tu je i bilateralna pomoć koju nam upućuju Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Austrija, Švedska i tako dalje. Isto tako, ističe Međak, sama Srpska napredna stranka se jednim delom finansira upravo iz inostranstva.

Tako da se može zaključiti da i ova partija pripada taboru “stranih plaćenika”.

I SNS dobija milione iz inostranstva

“Na primer, nemačka fondacija Konrad Adenauer već godinama pomaže Srpskoj naprednoj stranci, i oni su dobili milione evra tokom godina za obuku, treninge, putovanja i svašta nešto. Tako nešto se radi već godinama. U ovom trenutku, Vlada Srbije ima takve projekte gde strani donatori daju sredstva ne bi li našli neke eksperte koje Vlada Srbije nema, da bi mogli da pomognu u pregovorima. Znači, vi imate gomilu projekata, gde kod nas dolaze eksperti za specifične stvari kako bi popunili rupe u našem znanju, recimo da poboljšaju pregovaračke pozicije”, rekao je Vladimir Međak za Novu i dalje naveo:

“Ipak, to je nešto najnormalnije u praksi, jer neke stvari ti ne znaš. Recimo, u nekoj državi EU postoje svega nekoliko ljudi koji znaju nešto, i ako neka druga država želi da dobije sopstvene eksperte po nekom pitanju, onda će ih dovesti da im pomognu i jednog dana stvore svoje eksperte. Tako smo mi učili od Hrvata kada su oni ušli u EU, a Hrvati učili od Slovenaca. Sve je to zahvaljujući projektima EU”.

Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Na pitanje kakav je njegov stav kada je reč o upiranju prstom u pojedine organizacije i medije po pitanju izvora finansiranja, Međak tvrdi da je u pitanju jedna “stara radikalska mantra iz 90-ih, što je potpuno besmisleno, pogotovo jer je Vlada Srbije izrazila želju da Srbija postane država članica Evropske unije”.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare