Čini se da je danas jedina tema u Srbiji litijum i uloga Evropske unije u eksploataciji. O tome je u Dnevniku TV Nova govorio Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta.

Međak kaže da naša vlast nudi litijum EU, koja ga treba, da bi za sebe dobila neke poene, a ne za Srbiju.

„Nema više priče o Kosovu, to je izgleda gotovo, ljudi su dole prepušteni na milost i nemilost, Srbija je tamo dala sve što je imala 2012. godine, Vučić je sve to predao sa sve pričom ne dam Gazivode, ne dam ovo i ono. Izbori su prošli i sada vlast mora da se rebrendira, čemu oni služe i zašto bi ih bilo ko tolerisao ako pričamo da je strateški cilj EU – proširenje.

Komentarišući izjavu koju predsednik Vučić ponavlja kao mantru, da Srbija želi da ostane na evropskom putu, Međak postavlja pitanje kako Srbija, kada pogledate dokumenta EU, može da postane član.

„U intervju Fajnenšenel tajmsu Aleksandar Vučić za ljude koji govore o evropskim vrednostima kaže da su histerični. Evropske vrednosti su tačka broj jedan za ulazak u EU”, rekao je Međak i podsetio da su evropske vrednosti  i član broj jedan Ustava Srbije.

“Pre neki dan je EU ponovo donela svoj petogodišnji strateški plan a jedna od stavki su evropske vrednosti.

“Ne može se ući u EU ako se te vrednosti sa njima ne dele. U tom slučaju pravite problem unutar EU a to se neće desiti jer to niko neće dozvoliti.”, rekao je Međak.

Naglasio je da “niko neće hteti da u EU uvede problem sa Zapadnog Balkana, kakav bi bila Srbija”.

„Činjenica da mi radimo ovo sa litijumom, hoćemo da EU obezbedimo ono što im treba, u stvari to treba vlasti, ako postanemo članica, sa litijumom ili bez, mi ćemo postati problem unije, ocenio je on i dodao da smo u poslednjih deset godina svedoci pretvaranja javnog dobra u profit malog broja lica.

Prema njegovim rečima vlast sada ima dve opcije, jedna je Jadar a druga NATO.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Litijum pred Ustavnim sudom: Da li je stavljena tačka ili zapeta na iskopavanja u dolini Jadra?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare