Milan Marinović Foto:FoNet/Božana Pavlica

Novčane kazne koje bi se izricale onima koji ignorišu zahteve, vraćanje starog načina kažnjavanja institucija za nepoštovanje rešenja Poverenika, ali i produženje vremena za rešavanje žalbi na 60 dana samo su neke od mogućih promena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kaže za CINS poverenik Milan Marinović.

Kao najveće probleme u ovoj oblasti, poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović je naveo problem neizvršavanja rešenja poverenika, ogroman broj žalbi i nedovoljan broj zaposlenih zbog kojih služba ne može da reši žalbe u zakonskom roku.

Marinović je istakao i da ne postoje adekvatne sankcije za ćutanje uprave, situacije u kojoj institucije ignorišu zahteve koje dobijaju, navodi CINS.

Ćutanje organa vlasti je između 60 i 70 odsto svih žalbi, što je nedopustivo, a ja sam čvrsto zapeo da to promenim, poručio je on.

Moj predlog je da se za ćutanje organa vlasti propiše fiksna novčana sankcija koju bi izricao poverenik izdavanjem prekršajnog naloga odgovornom licu u organu vlasti, neka je ta kazna 20.000 ili 30.000 dinara, rekao je Marinović.

To bi značilo da vi niste dobili odgovor u 15 dana, nije traženo produženje roka, podneli ste žalbu, predočio je Marinović.

Poverenik potom piše dopis organu vlasti i pita ih jesu li postupili, a ako oni kažu da nisu, mi sačinjavamo prekršajni nalog sa iznosom. Kada prime nalog imaju tri mogućnosti: da u osam dana plate pola kazne iz naloga, da kažu da nije tačno pa da teraju poverenika na Prekršajni sud, ili će biti pasivni osam dana, ali će deveti dan poverenik poslati nalog Prekršajnom sudu na izvršenje.

Poverenik će izreći prvi put tih 20.000 ili 30.000 dinara posebnim rešenjem koje nije prekršajna sankcija već administrativna mera. I to rešenje može da se ponavlja do maksimalnog iznosa.

Paralelno s tim, ide zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornog lica za nepostupanje, predočio je Marinović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar