Zdravko Ponoš. Emisija Utisak Nedelje
Zdravko Ponoš Foto: Ivan Dinić/Nova S

Zdravko Ponoš, drugoplasirani na nedavno održanim predsedničkim izborima zvanično je predstavio svoju političku organizaciju “Srbija centar”. Misija ovog pokreta, prema rečima Ponoša, biće smena Srpske napredne stranke i uspostavljanje Srbije kao normalne države. Za tu misiju, navode naši sagovornici, Ponoš će na početku moći samo da računa na podršku glasača koji su već opoziciono opredeljenji, dok će prodor u biračko telo SNS biti veoma težak.

Predstavljajući svoj pokret, Ponoš je rekao da u Srbiji ima mnogo problema i da „gde god da se okrenemo vidimo jedan veliki, nezavršen posao“.

Zdravko Ponoš, novoosnovana politička organizacija Srbija Centar
Zdravko Ponoš Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Sklanjanje vlasti SNS-a svakako nije završetak posla, ali jeste prvi i neophodan korak za uspostavljenje Srbije kao normalne države. Dovršen posao bi bio kad bi mogli da konstatujemo da nam je država održiva i da svaka generacija stvori više nego što potroši. Dovršen posao bi bio kad bi mogli da konstatujemo da je država u službi građana i da nema građana prvog i drugog reda. Da bi ostvarili ove ciljeve, a pre svega napravili prvi i neophodan korak, opraštanje od vlasti SNS, moramo politički da se organizujemo za tu misiju. Mi smo se dogovorili da se organizujemo u formi pokreta. Mi se zalažemo za ulazak Srbije u EU, proces pridruživanja treba da omogući da se sinhronizujemo sa ambijentom kom geografski i vrednosno pripadamo. Zalagaćemo se za saradnju opozicije“, naglasio je on, uz napomenu da je potrebna saradnja i širi opozicioni front da bi se ti ciljevi ostvarili.

Spasojević: Ponošu su najbliži birači Vuka Jeremića

Prema rečima profesora Fakulteta političkih nauka, Dušana Spasojevića, Ponoš ima određeni potencijal, ali da je preuranjeno davati bilo kakve procene o njegovim krajnjim dometima.

“Mi još uvek ne znamo ko su svi ti ljudi oko njega, šta će mu biti platforma, s kim će ići u koaliciju, a s kim će da se sukobljavaju i takmiče… Na osnovu onoga što je on do sada pričao i radio, njemu su najbliži birači Vuka Jeremića i to jedno, uslovno rečeno, desno krilo Stranke slobode i pravde. On kao nova osoba ima šansu da se obrati još jednom delu nezadovoljnih”, navodi Spasojević, uz napomenu da je reč o malim biračkim telima.

Dušan Spasojević Foto:FoNet/Milica Vučković

On dodaje da ne očekuje veliki rast političke organizacije koju predvodi Ponoš, a da to ne ide na uštrb stranaka koje već postoje.

Pročitajte još...

Govoreći o koalicionom kapacitetu ove novoforimrane organizacije, Spasojević ističe da je Ponošu delom njegova kandidatura na predsedničkim izborima napravila problem.

“Njegovo građenje distance prema Draganu Đilasu i Vuku Jeremiću ga sad uvodi u problem što se tiče tog koalicionog potencijala. On može da se nada da će nastati neki treći blok koji će biti na podjednakoj distanici od pomenute dvojice”, kaže naš sagovornik.

Klačar: Doći će do preraspodele birača unutar opozicije

S druge strane direktor CESID-a, Bojan Klačar, smatra da politička organizacija Zdravka Ponoša neće tek tako moći da računa na glasove izvan kruga opoziciono orijentisanih birača.

“Deluje da će samo doći do preraspodele birača unutar opozicije. Pre svega, tu mislim na one koji su glasali za koaliciju “Ujedinjena Srbija”. Kratkoročno i srednjoročno ne vidim potencijal da njegova stranka izađe iz kruga opozicionih birača. Smatram da će njegov rast biti isključivo na uštrb neke od postojećih opozicionih stranaka”, objašnjava Klačar.

On naglašava da ne vidi trenutno prostor za novu političku organizaciju, jer je, kako kaže, politička opoziciona scena zasićena.

Bojan Klačar Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

“Ako govorimo o velikim promenima, onda nije rešenje nova politička organizacija. Ne kažem da njegova stranka nema šansu da napravi rezultat koji je veći od cenzusa, ali ako govorimo o velikim prekompozicijama u opoziciji – sumnjam da će se desiti. Ne mislim da Ponoš može dramatično da uđe u polje koalicije ‘Moramo’, jer se ipak radi o nešto drugačijoj strukturi birača. Takođe, nisam siguran da će moći nešto značajnije da dopre do glasače tvrđe desnice, jer se on, za razliku od perioda kampanje kad je nastupao kao kandidat desnog centra, pomerio ka centru. Stoga, on dominantno može da računa na glasače centra i građanskog centra”, navodi Klačar.

Na pitanje da li Ponoš može da preuzme deo birača SNS, Klačar odgovara odrično, uz napomenu da sve njegove procene se odnose na kratkoročni period.

“Kratkoročno i srednjoročno, mislim da on ne može da utiče na biračko telo SNS. Ne samo zbog toga što su njihovi glasači disciplinovani, već i zbog toga što postoji mnogo drugih aktera koji mogu da priđu njihovim glasačima brže i efikasnije”, smatra on.

BONUS VIDEO: Šta je Ponoš rekao na predstavljanju pokreta 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare