Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Amir Hamzagić/Nova.rs, Vesna Lalić/Nova.rs

Zadatak posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava nije bio da ocenjuje da li su izbori u Srbiji slobodni i pošteni, niti da preporučuje ponavljanje glasanja, ali je konstatovala da su izborni uslovi bili neravnopravni za sve učesnike i zabeležila neregularnosti na sam dan glasanja, rekao je u intervjuu za Glas Amerike Albert Džonson, šef misije ODIHR.

On je rekao da nije razgovarao ni sa kim iz vlasti u Srbiji o nalazima u vezi sa izborima, kao i da postoji „očigledan manjak političke volje“ da se primene preporuke o poboljšanju izbornog procesa u Srbiji, prenosi Glas Amerike.

PROČITAJTE JOŠ...

Međunarodna posmatračka misija, koju čine predstavnici ODIHR, Parlamentarne Skupštine OEBS-a, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskog parlamenta, nadgledala je glasanje na parlamentarnim, ne i lokalnim, izborima u Srbiji. U preliminarnom izveštaju navodi se da su izbore obeležili pritisci na birače, kupovina glasova, narušavanje tajnosti glasanja, pristrasno izveštavanje medija u korist vlasti, zloupotreba javnih resursa, učešće predsednika u kampanji.

„Mi ne koristimo te reči ‘pošteni i slobodni’, izbori su komplikovana stvar i ništa nije crno-belo, gledamo ceo proces. To znači da posmatramo atmosferu u kampanji, finansiranje kampanje, registraciju kandidata i birača, posmatramo medije, izbornu administraciju itd. Bili smo tamo mesec dana kako bismo posmatrali ceo proces i ocenili ga. Izborni dan je važan događaj u izbornom procesu, ali je samo jedan deo od mnogih koje posmatramo i ocenjujemo“, rekao je.

On je dodao da nisu tu da ocenjuju izbore kao legitimne, slobodne ili poštene.

„Posmatramo izborni proces i ocenjujemo ga, i u kontekstu obaveza koje je Srbija preuzela u okviru OEBS, međunarodnih standarda. I kada je reč o našoj proceni, mnogo toga se vrti oko onoga što nazivamo ravnopravnim uslovima za učešće… I ono što smo našli jeste da uslovi za učesnike nisu bili jednaki i da takmičenje nije bilo ravnopravno. Na samom početku saopštenja kažemo da su parlamentarni izbori tehnički dobro sprovedeni i da su birači imali izbor između političkih alternativa, ali da su dominirali učešće predsednika u kampanji, koje je zajedno sa sistematskom prednošću vladajuće partije stvorilo neravnopravne uslove. Drugim rečima, ono što proizilazi iz ovoga je da su uslovi išli u korist vlasti“, kaže on.

Ističe da „ne govore nigde o atmosferi, kažu da su uslovi bili neravnopravni“.

„Rekli smo u zajedničkom saopštenju da je izborni dan prošao glatko, ali i da su ga obeležile brojne proceduralne manjkavosti, uključujući i nekonzistentnu primenu mera kontrole, brojne slučajeve gužvi na biračkim mestima, grupno glasanje, kršenje tajnosti glasanja. Ali, bilo je i ozbiljnih neregularnosti poput ubacivanja više listića, kupovine glasova. Te neregularnosti su bile u ograničenom broju: uočili smo pet slučajeva ubacivanja više glasačkih listića i devet slučajeva kupovine glasova. Ali, čak i u ovakvom broju ih je previše. Naši posmatrači su obišli 1.220 biračkih mesta i 93 odsto od tog broja je ocenjeno pozitivno. I to je kontekst. Ali, ozbiljne neregularnosti su se dešavale, pa čak i ako je njihov broj mali – previše ih je“, kaže.

Prema njegovim rečima, nisu razgovarali ni sa kim iz vlasti.

„Videli smo ranije danas saopštenje iz Vlade Srbije o našim nalazima, i to je jedna generalna izjava. Sad smo ponovo u bliskom kontaktu sa izbornom administracijom zbog žalbi, i očekujemo da ćemo posle Božića imati još neke sastanke i onda okončavamo misiju 27. decembra“, ističe.

Nemaju, kaže, „mandat da poništavaju izbore, niti da govore da li ih treba ponoviti, to je na vlastima“.

„U finalnom izveštaju ćemo imati preporuke, nadamo se da će biti objavljen za tri, četiri meseca i onda ćemo ponovo poslati misiju na sastanke sa svim učesnicima. I videćemo šta treba da se ispuni od preporuka, ponudićemo pomoć u tome, i tako generalno ide taj proces“, rekao je.

Ceo intervju čitajte na sajtu Glasa Amerike.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar