Foto: Shutterstock/Arhiva

U najnovijem izveštaju EU o ljudskim pravima i demokratiji u svetu za 2022. godinu, Srbiji se najviše zamera to što nije bilo napretka u slobodi izražavanja, način na koji je održan Evroprajd u Beogradu, ali i nasilje nad novinarima.

“Pregled stanja ljudskih prava i demokratije: zakonodavstvo Srbije i institucionalni okvir za očuvanje osnovnih prava je uglavnom uspostavljen. Ovaj okvir treba dosledno i efikasno sprovoditi. Srbija je usvojila nove strategije za borbu protiv diskriminacije i inkluzije Roma, kao i akcione planove za rodnu ravnopravnost. Srbija treba ojačati institucije za ljudska prava izdvajanjem neophodnih finansijskih i ljudskih resura i uspostavljanjem procedura za obezbeđivanje usklađenosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, kao i njegove privremene mere”, navodi se u izveštaju.

Zatim se osvrću na septembar 2022. godine, kada je Beograd prvi put bio domaćin Evroprajda.

Foto: FoNet/Društvene mreže

“Govor mržnje, pretnje i nasilje su i dalje usmereni na branioce ljudskih prava i LGBTI osobe. Nije bilo napretka u vezi sa slobodom izražavanja. U nekoliko slučajeva napada i pretnji medijima profesionalci, policija i tužilaštvo su brzo reagovali. Međutim, ostaje zabrinutost zbog pretnji i nasilja nad novinarima. Sveukupnu atmosferu što se tiče slobode izražavanja tek treba dodatno ojačati u praksi”.

U izveštaju o Srbiji spominju se i prošlogodišnji izbori.

“Predsednički i vanredni parlamentarni izbori u aprilu 2022. godine održani su u relativno mirnoj atmosferi, a osnovne slobode su uglavnom poštovane. Međutim, prema konačnom izveštaju Međunarodne izborne posmatračke misije, izvestan broj nedostataka su doveli do nejednakih snaga u korist vlasti. Zato je ključno da preostale i nove preporuke Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i tela Saveta Evrope sprovodu u potpunosti, na transparentan način, mnogo pre svih novih izbora i uz uključivanje i konsultacije stručnjaka iz organizacija civilnog društva”, navodi se u izveštaju.

BONUS VIDEO: Ko štiti žene u Srbiji Zakon protiv nasilja postoji, ali ne i sistem 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare