Bolton vučić tači
Foto:Profimedia.rs

Bivši američki ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri ocenjuje da je Priština u ovom trenutku glavni problem za nastavak dijaloga i pronalaženje rešenja kosovskog problema, a da se Srbija i Aleksandar Vučić, koji se dobro drži u ovom procesu, uopšte ne vide kao problem.

„Neslaganje političke elite u Prištini i njihova različita viđenja glavni su problem u rešavanju kosovskog pitanja“, rekao je Montgomeri za Tanjug i istakao da sve dok SAD i EU ne budu spremne da upotrebe jak pritisak na Prištinu koji bi uključivao i ekonomske sankcije, napretka neće biti.

On je istakao da se u Prištini kosovski problem tretira na osnovu ličnih političkih ambicija i rivalstva i naglasio da su sada ekstremne nacionalisti u usponu.

„Nedavno povlačenje kosovske ambasadorke u SAD (Vljora Čitaku) i njena izjava o opozivu veoma dobro ilustruje probleme koje postoje danas u Prištini“, smatra bivši američki ambasador.

Na pitanje kako gleda na to što se sada kosovski problem rešava u praktično dva paralelna procesa, jedan koji vodi SAD, drugi Evropska unija, Montgomeri kaže da rešenje ovog problema nikada neće biti uspešno ukoliko EU i SAD ne budu imale, ujedinjen i zajednički stav.

„I sve dok ne budu spremne da upotrebe jak pritisak koji bi uključivao i ekonomske sankcije“, poručuje Montgomeri.

Kada je reč o poziciji i stavu srpskog rukovodstva u ovom procesu, Montgomeri kaže da je potpuno uveren da se sprski predsednik Aleksandar Vučić dobro drži u ovom procesu.

„Srbija i Vučić uopšte se ne posmatraju kao problem u ovom procesu“, naglašava Montgomeri.

Politički dijalog Beograda i Prištine u prekidu je od novembra 2018, kada je Priština ukinula takse od 100 odsto na robu iz Srbije. Novi kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je samo delimično ukidanje taksi, a zvaničnici SAD traže da se carine na srpsku robu u potpunosti ukinu.

Poslednjih meseci intenzivirani su razgovori između srpskih i kosovskih zvaničnika posredstvom izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela, a dogovoreno je otvaranje avio linije Beograd – Priština I obnova železničkog saobraćaja.

Mediji spekulišu da su nedavno u Vašingtonu predsednicima Srbije i Kosova Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju ponuđen nacrt konačnog sporazuma sa dve opcije – korekcije granica ili Zajednicu plus.

Kosovski ministar evropskih integracija danas je izjavio da se Srbiji nudi veliki kompromis, kako je rekao, izlazak na luku Drač u Albaniji preko Kosova, bez detaljnijeg objašnjenja predloga.