Foto:Midija centar Beograd/Vesna Lalić/Nova.rs

Opozicija koja se pojavila uoči parlamentarnih izbora, nakon istih volšebno je nestala. Od proglašenja rezultata i svojevrsnog debakla, u javnosti se većina njih gotovo i ne pojavljuje, kao da su u zemlju propali.

Istražujući šta se dešava sa onima koji su se oglušili o bojkot i usudili se da stanu na crtu Aleksandru Vučiću i SNS, Nova.rs kontaktirala je predstavnike ovih stranaka ili koalicija, od kojih su neke nastale baš neposredno pred izbore.

Dok se zahuktavao izlazak na birališta u Srbiji, među najglasnijim članovima nebojkotaške opozicije svakako je bio Aleksandar Olenik isped Građanskog demokratskog foruma. Zbog loših rezultata, na prvoj sednici predsedništva te stranke podneo je ostavku. Ako je suditi po rečima jednog od osnivača Radeta Veljanovskog, moglo bi se naslutiti da je u vezi toga raspoloženje u GDF “kud ne ode ranije”.

Imali smo problemčić

“Imali smo taj problemčić sa predsednikom koji je radio neke stvari sa kojima većina nas nije bila saglasna, pre svega mislim na tu nesrećnu koaliciju sa UDS i Srbija 21, bolje da tu nismo ni bili. To nije naša opcija”, navodi Veljanovski za Nova. rs.

Rade Veljanovski Foto: insajder.net

Kaže da nisu digli ruke od politike i da planovi za dalje postoje.

“Mi se trudimo da budemo prisutni u političkom životu. Ja se pojavljujem u medijima, stalno dajemo saopštenja, imamo sastanke predsedništva, a čeka nas u septembru skupština stranke kada ćemo izabrati novog predsednika. Radimo na tome da se priključimo nekim sličnim opcijama kako bi povećali masu građanske alternative. Ova usitnjenost je zaista problematična”, navodi Veljanovski i dodaje da su mnogi razočarani članovi LDP Čedomira Jovanovića, ali i iz Sandžaka pokazali želju da im se priključe.

Sve po zasluzi

Kad je reč o Ujedinjenoj demokratskoj Srbiji (UDS), izgleda da su trenutno sve samo ne ujedinjeni. Marko Đurišić nije uopšte želeo da govori za Nova.rs, jer se spremao za put, dok je Gordana Čomić na pitanje zašto su utihnuli kroz smeh rekla:

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Tako se dešava kad zasluženo izgubite izbore. Nismo ništa razgovarali šta ćemo i da li ćemo dalje zajedno. Nije bilo nikakvih sastanaka, a ja mogu da govorim samo u svoje ime. Što se mene tiče, neću odustati od toga da radim na onome što Srbiji nedostaje, a nedostaje mnogo”, poručila je Čomićeva i tako praktično potvrdila da je UDS formiran samo radi izbora.

Srpski sabor Zavetnici, sa druge strane, postoji godinama i kažu da ne odustaju. Članica predsedništva stranke Milica Đurđević navodi da su na izborima osvojili 50.000 glasova i parlamentarni status u više opština.

Foto:Medija centar Beograd

“Uvereni smo da bi taj rezultat bio daleko bolji da nisu postojale različite metode prekrajanja volje građana koje se mogu podvesti pod termin “krađa glasova”. Za posledicu imamo skupštinu bez opozicije i zbog tog aje postojeće stanje apsolutno neodrživo . Jedino novi fer izbori mogu doneti konkretne promene”, tvrdi Đurđević.

Kada je reč o daljim planovima, kaže da se radi na jačanju strukture, te da nastoje da deluju u vreme političke pasive zbog prisustva epidemije.
“Sigurno će od jeseni politička dinamika dobiti na intenzitetu zbog gorućih pitanja oko KiM, ekonomske situacije, prilika u Crnoj Gori. Pred nama su i lokalni izbori za koje se uveliko pripremamo”, zaključuje Đurđević.

Da li će se zaista od jeseni ovaj deo opozicije ponovo probuditi, ostaje da vidimo…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare