Sa istetoviranom makedonskom zastavom na grudima, dvojnim državljanstvom u džepu – makedonskim i bugarskim, bivši Zvezdaš, makedonski reprezentativac, a sada i predsednik Makedonske košarkaške federacije Pero Antić, čuva leđa Aleksandru Vučiću, nekoliko dana pre izbora u Srbiji.

Ovako je novinarka iz Severne Makedonije Teodora Cvetkovska opisala podršku bivšeg košarkaša Pera Antića koji je nedavno svojim potpisom stao ili liste SNS (odnosn Aleksandra Vučića).

Situacija je bila još interesantnija imajući u vidu da je Antić na čelu Košarkaške federacije Severne Makedonije, a kao funkcioner u susednoj zemlji u učestvuje u kampanji na izborima.

„Antić je bio prisutan i na Vučićevom mitingu u Vranju, kada je dobio pohvale predsednika severnog suseda, a i sam je požurio da video na kojem simpatizeri SNS-a aplaudiraju u transu objavi na svom Instagram profilu, dok se, kako ga Pero u predizbornoj kampanji naziva, njegov prijatelj „Aca“, zahvaljuje makedonskom i srpskom košarkašu“, napisala je novinarka Teodora Cvetkovska.

Darko Glišić i Pero Antić Foto: Twitter/СНС СРБИЈА

Ona je u autorskom tekstu upitala odakle hrabrosti i obraza da se učestvuje u kampanji političke partije koja nije iz Makedonije?

„Jednako smo se ljutili kada je jedan premijer komšijske države došao kod nas u posetu dok su se vile zastave „velikih država“. Ovo nije isto. Ali, to nije najstrašnije u ovoj situaciji. Ti, kao Pero Antić, možeš da podržiš koga želiš i na kakav način želiš, ali, sve dok to radiš kao običan građanin Makedonije, Skopljanac, bivši igrač Zvezde… Duga je lista. No, ne i kao čovek koji je na čelu Košarkaške federacije Makedonije“, rekla je ona i dodala:

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

„I ne radi se o tome da je ova tvoja politička uključenost prljava i neukusna ili da je moj tekst atak na Vučića, to je u ovoj priči irelevantno, ovakav potez je u suprotnosti sa Zakonom o sportu, Statutom KFSM i Rezolucijom UN. Na primer, Statut federacije je baš jasan, a verujem da jedan predsednik bilo koje institucije, agencije, ministarstva, čita šta potpisuje“, stoji dalje u tekstu.

Nakon toga se referisala na odbredbe člana 1 Statuta u kojem jasno stoji da je federacija depolitizovana i da zabranjuje delovanje političkih partija u svojim redovima, za postizanje političkih ciljeva i interesa.

„Ovo znači da i Predsednik Federacije treba da bude depolitizovan i da ne deluje politički sve dok mu traje mandat. Ovo nije prvi put da Antić iskoristi, a pored mnogih drugih stvari i da zloupotrebi predsedničku funkciju u KFSM, otkad je pre nekoliko godina Crvenoj zvezdi za koju je igrao i za koju navija, čestitao titulu u ABA ligi na memorandumu Kuće košarke i pesmom Delija“, pipe dalje u tekstu.

Pored toga, ona je podsetial da je u jednoj emisiji pre tri godine, Pero Antić govorio o tome kako su se na jednom susretu raspravljali u vezi sa politikom, dok sport treba da bude iznad politike.

„Ali je očigledno u međuvremenu promenio mišljenje. Niko nije ljut što se radi o podršci za ovu ili onu partiju, samo, koji smo to “mi” koji podržavamo Aleksandra Vučića i lobiramo da se glasa za njega? KFSM nije jedan čovek, pa da se drzne da govori u ime svih zaposlenih tamo, svih klubova i makedonskih igrača. Ne u njihovo ime, ne u ime građana, i naposletku, ne u moje ime, Pero Antiću“, zaključila je.

Podsetimo, SNS je nedavno objavio spisak od 2.000 imena javnih ličnosti koji su podržali vladajući režim.

Nikola Jokić, Janko Tipsarević, Željko Rebrača, Dragan Džajić, Dragan Stojković Piksi, Milika Ašanin, Jug Radivojević i tako dalje, to su samo neka od imena koja su se našla na spisku, ali je bilo onih koji su se našli na spisku, ali su to demantovali.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare