Miroslav Aleksić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„U narednih nekoliko dana znaćemo da li smo bliži izborima ili bojkotu. Naša odluka biće posledica prihvatanja ili neprihvatanja naših zahteva koji su minimum za održavanje poštenih izbora. Te zahteve smo uputili predsednici Skupštine, nakon poslednje runde dijaloga oko izbornih uslova“, kaže u razgovoru za Danas Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije.

U tim zahtevima koalicija „Srbija protiv nasilja“ zatražila je da se obustave izborne radnje do kojih je došlo raspisivanjem izbora 3. aprila, da se pripreme neophodne izmene propisa u cilju sprovođenja preporuka ODIHR, da se dogovori jedinstven termin održavanja beogradskih izbora, piše Danas.

Opozicija predlaže i da se u što kraćem roku izradi nužan zakonski osnov za formiranje Komisije koja bi pratila birački spisak.

A koliko su za vas prihatljive izmene pet zakona koje je najavila Ana Brnabić. I kako je moguće menjati izborne zakone ako su izbori već raspisani?

Izmene ovih zakona nisu suštinske prirode ako imamo u vidu sve nepravilnosti koje su zabeležene u toku izbornog procesa, već samo služe režimu da se stvori privid kako oni nešto rade, kako menjaju zakone i navodno sprovode preporuke ODIHR. Ono što jeste suština to je radno telo koje će činiti predstavnici opozicije, vlasti, ali i nevladinih organizacija koje se time bave, a koje bi vršilo reviziju i pratilo i kontrolisalo birački spisak. Suština je i u tome da se donese zakon koji predviđa da lica koja promene prebivalište u poslednjih 12 meseci ne mogu da glasaju na mestu novog prebivališta, već starog, kao i u smanjenju pritiska na birače, i to pre svega na one koji rade u javnom sektoru pre svega i profesionalnom radu javnog servisa. Na to treba da se usredsredimo.

Ako i izađete na izbore, da li to znači da priznajete da krađe na decembraskim izborima nije bilo?

To bi bilo apsurdno tvrditi. Izbori se i ponavljaju baš zato što je opozicija bez sumnje pokazala da su izbori u decembru pokradeni. Samo ponavljanje izbora je uspeh građana koji su protestovali ispred RIK-a i opozicije. Da su izbori u decembru pokradeni video je ceo svet i to više niko ne može da ospori koliko god se trudili.

Pojedine stranke iz SPN smatraju da na izbore treba izaći, i to ne samo Pavle Grbović, već se čini da i ZLF nije daleko od te odluke. Da li to nesaglasje u SPN nagoveštava raskol u koaliciji?

Verujem da svima nama koji se borimo za bolji život građana Srbije treba da bude cilj opoziciono delovanje protiv autokratskog režima, a ne međusobno koškanje. Moje delovanje će zato uvek i biti usmereno isključivo ka tom cilju. Političke koalicije su živa stvar i sasvim je normalno da unutar velike koalicije članice imaju neke različite poglede i mišljenja. Ono što je važno to je da verujem da sve dok delimo iste ciljeve – Srbiju kao uređeno demokratsko društvo i da ovu uzurpatorsku vlast pošaljemo u političku istoriju – da ćemo naći način za saradnju, pa čak i onda kad na putu ka tom cilju nekad imamo različite poglede na to kako da tog cilja dođemo.

Koliko te nesuglasice, ipak, idu na ruku Vučiću i SNS koji je dok vi pokušavate da nešto promenite uveliko u izbornoj kampanji?

U okviru naše koalicije nema nikakvih nesuglasica, već kao različite političke organizacije imamo i različite poglede na određena pitanja. To je sasvim normalno u svakoj demokratskoj organizaciji koja se i bori za demokratsku Srbiju u kojoj će biti normalna stvar imati različito mišljenje. Kod nas se na kraju svaka odluka donosi sa poštovanjem većine, za razliku od Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke gde sve odluke donosi jedan čovek, poručujući ostalima – tišina tamo.

Ceo intervju pročitajte na sajtu Danasa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare