Birački spisak
Birački spisak

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) danas je, povodom navoda Posmatračke misije CRTA da građanima na adrese stižu pozivi za glasanje i za nepoznate osobe, pozivalo sve građane da se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova.

„Građani, vlasnici nepokretnosti mogu od Ministarstva unutrašnjih poslova zatražiti proveru, odnosno, podatke o osobama prijavljenim na njihovoj adresi, jer se prijava prebivališta može onaviti pre svega uz njihovu saglasnost, a takođe mogu pokrenuti i postupak za njihovu odjavu“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Istovremeno, MDULS ističe da je „Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku propisano, između ostalog, da se u Jedinstveni birački spisak upisuju osobe koja imaju biračko pravo, a prema mestu njihovog prebivališta. Evidenciju o prebivalištu građana, u skladu sa zakonom, vodi nadležni organ, odnosno, Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok se Jedinstveni birački spisak, kao evidencija o biračima, na osnovu iste ažurira“.

U pogledu predloga da se na internet prezentaciji MDULS omogući uvid u podatke o biračima po mestu prebivališta, Ministarstvo ističemo da je „na osnovu preporuka ODIHR“ obavilo „neophodne izmene i omogućilo pristup podacima iz biračkog spiska u meri koja je dozvoljena i celishodna u skladu sa propisima“.

Ministarstvo je pozvalo sve građane da provere svoje podatke u Jedinstvenom biračkom spisku na zvaničnoj internet stranici Ministarstva https://upit.birackispisak.gov.rs/ ili da se obrate jedinicama lokalne samouprave, ukoliko je potrebno dopuniti ili izmeniti neke od njihovih ličnih podataka.

Rok za proveru, izmene i dopune podataka u jedinstvenom biračkom spisku uoči izbora 3. aprila je do 30. marta, navodi MDULS.

BONUS VIDEO: Borko Stefanović pored kuće u kojoj su prijavljeni SNS „glasači“

Komentari

Svi komentari (0)