Foto: TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE

Odluka da Vojska Srbije tokom vanrednog stanja obezbeđuje bolnice i javne objekte u kojima se kontrolišu potencijalno zaraženi od koronavirusa bila je još jedna prilika ministru odbrane Aleksandru Vulinu da obuče i prošeta uniformu, odnosno svoju verziju uniforme, i tako opremljen izvrši smotru danas u Batrovcima.

Nakon što je „zbog ugrožene bezbednosti građana Republike Srbije na najvećem delu teritorije naše zemlje“, uputio pismo predsedniku Aleksandru Vučiću u kom „zahteva da, u skladu sa ustavnim ingerencijama, preduzme sve neophodne mere na zaštiti stanovništava“, ministar Vulin krenuo je i lično u obilazak vojnika. Danas je, prema saopštenju Ministarstva odbrane, obavio smotru na graničnom prelazu Batrovci.

Nije ovo prvi put da se Vulin u uniformi „nepoznate namene i porekla, koju ne prepoznaju propisi Vojske Srbije, niti zakoni ove zemlje“, kako su je ranije opisali mediji, pojavljuje pred vojnicima u stavu mirno i krajnje ozbiljnog lica prima raporte njihovih starešina.

Vulin sa oficirima u julu 2017. godine Foto: Ministarstvo odbrane

– On se očigledno uživeo u tu ulogu, ulogu čoveka koji komanduje, tim pre što je i zvanično dobio takvu mogućnost pri vojsci, iako je civilno lice. On se toliko sa tim poistovetio da je svojevremeno odslužio i “skraćeni” vojni rok. Teško je tu reći bilo šta drugo. Čovek voli da komanduje i to je to – kaže prof. dr Žarko Trebješanin.

Vulin sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u decembru 2019. Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Vulinova uniforma ili „zaštitno-tehnička odeća“ bila je početkom prošle godine i tema u Briselu, što je tada pričao i sam ministar, ali jedino što je od tada promenio je – njena boja. Nekadašnji crni komplet zamenio je sivomaslinastim.

Ostale su tu i vojničke čizme i ime na jakni, za svaki slučaj, valjda da se zna da je to on, a jakna njegova.

I policija podnosi izveštaj: Ministar Vulin danas na prelazu Batrovci Foto: TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE

Na objašnjenje da je u pitanju “zaštitno-tehnička odeća”, kako su je ranije opisivali iz Ministarstva odbrane, moglo bi se, bar ovog puta, ovog puta postaviti i pitanje: A gde je tu makar zaštitna maska?