Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka u Vladi Srbije, za koju je CINS otkrio da je lažirala da je završila Fakultet političkih nauka, rođena je 1990. godine u Beogradu, a odrasla je u Kaluđerici. U njenoj zvaničnoj biografiji, navodi se da je završila Prvi beogradsku gimanziju, da bi potom upisala Fakultet političkih nauka na kom je, prema otkriću CINS-a, izgubila status studenta 2020. godine.

PROČITAJTE JOŠ...

U svojoj biografiji, Milica Đurđević Stamenkovski, za koju CINS otkriva da je lažirala da je završila FPN, navodi da je postala politički aktivna tek kao suosnivač političke stranke Zavetnici, iako postoje informacije da je prethodno bila aktivna u Srpskoj radikalnoj stranci kao predsednica mesnog odbora SRS Grocka.

Milica Đurđević Stamenkovski nikada nije demantovala ove navode.

Milica Đurđević Stamenkovski – uspon i sunovrat

Milica Đurđević Stamenkovski, čiji je nadamik u javnosti Milica Zavetnica, učestvovala je na parlamentarnim izborima 2014. godine i bila prva na listi Zavetnika, međutim njena stranka nije prešla cenzus. Sledeći pokušaj imala je 2016. godine kad je stranka na čijem je čelu dobila svega 0,73 odsto glasova. Identičan rezultat stranka Milice Đurđević Stamenkovski napravila je i dve godine ranije, ovog puta na izborima u Beogradu, gde su osvojili svega 0,65 procenata podrške. Milica Đurđević Stamenkovski i njena stranka nisu uspeli da pređu cenzus ni 2020. godine na parlamentarnim izborima i sa osvojenih 1,43 odsto glasova su se ponovo našli ispod crte.

Milica Đurđević Stamenkovski donacija rashladnih uređaja GAK Narodni front Foto:Instagram/djurdjevicmilica

Međutim, dve godine kasnije Milica Đurđević Stamenkovski ulazi u parlament zahvaljujući tome što je njena stranka na parlamentarnim izborima te 2022. godine osvojila 4,23 odsto glasova. Tu je počeo i završio se politički proboj Milice Đurđević Stamenkovski koja je doživela debakl već na narednim izborima, održanim u decembru 2023. godine. Milica Đurđević Stamenkovski i njena stranka nastupili su u koaliciji sa Dverima Boška Obradovića i osvojili su svega 2,76 odsto glasova.

Iako je njena politička organizacija doživela sunovrat, pala ispod cenzusa i izgubila parlamentarni status, Milica Đurđević Stamenkovski je dobila ministarsku funkciju u Vladi Srbije.

Bivša opozicionarka, kako se godinama predstavljala u javnosti, postala je deo vlasti zahvaljujući pozivu Aleksandra Vučića, koji je priznao da bi voleo da vidi Milicu Đurđević Stamenkovski u njegovoj političkoj organizaciji.

Tako je Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Zavetnika, postala ministarka za demografiju i brigu o porodici u vladi Miloša Vučevića.

Već na narednim izborima, održanim u junu 2024. godine, lokalnim i parlamentarnim, Milica Đurđević Stamenkovski i njena organizacija Zavetnici nastupili su u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare