Foto: Privatna arhiva

U Gornjem Milanovcu je i ove srede u 19 časova počeo je drugi po redu protest "Milanovac protiv nasilja". Znamo da samo zajedno od Srbije možemo napraviti bolje mesto za život, poručili su okupljeni građani večeras. Smatraju da i čelnici njihove opštine kopiraju predsednika Srbije, Aleksandra Vučića u širenju mržnje, jer ih optužuju da šire nasilje i pozivaju na ubistvo bivšeg lidera Srpske napredne stranke.

I na drugom okupljanju su pročitani zahtevi žitelja koji traže ukidanje dve televizije sa nacionalnim frekvencijama zbog promovisanja bluda i nemorala Happy i Pink, smenu članova REM-a, rukovodstva RTS, gašenje tabloida koji promovišu nasilje, kao i ostavke ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA, Aleksandra Vulina. Ovaj protest je bio masovniji u odnosu na prvi. Učestvovali su srednjoškolci, studenti i brojni građani sa malom decom.

Foto: Privatna arhiva

Naši sugrađani, Gornjomilanovčani, sve više nezadovoljni događanjima u zemlji, izrazili su želju da se i večeras okupe na mirnom protestu protiv nasilja, kaže za Nova.rs predsednik OO Demokratske stranke Nebojša Gojković.

Foto: Privatna arhiva

„Zbog zakonskih formalnosti logistiku je pružio OO DS Gornji Milanovac. Građanska s(a)vest probudila je veliki broj ljudi i ohrabrila nas da se večeras po drugi put okupimo na našem Trgu. Svi koji su večeras ovde će vam potvrditi da su došli na protest, jer je više neizdrživo živeti u ovakvom neuređenom sistemu, gde su nasilje, nepravda i laž deo naše svakodnevnice. Valjda nam je svima više dosta maltretiranja, ponižavanja, straha, besa i nesigurnosti. Mnogi naši sugrađani shvataju da je ovo prelomni trenutak da se nešto menja, ako želimo da našim potomcima ostavimo zemlju u kojoj je moguće živeti zdravo, bezbedno i dostojanstveno“, ukazao je on.

Foto: Privatna arhiva

Siguran sam da je iz dana u dan sve veći broj građana koji prestaju da se plaše i počinju otvoreno da se bune protiv nasilja svake vrste, kojima smo nemilosrdno izloženi, tako da proteste, osim u Beogradu i velikim gradovima, možemo očekivati širom Srbije, u svakom mestu, stava je Gojković.

Foto: Privatna arhiva

„Protesti protiv nasilja su izuzetno važni i predstavljaju jedan od prelomnih momenata u borbi za Srbiju u kojoj će se poštovati normalne vrednosti. Ne smemo odustati dok vlast ne ispuni zahteve protesta. Ne smemo dozvoliti da nam bude prihvatljivo da i dalje živimo u državi koja počiva na strahu i nasilju: verbalnom, fizičkom i institucionalnom“, zaključio je on za Nova.rs.

„Građani su pokazuju da se više ne može podneti ova količina mržnje i nasilja koja se emituje redovno na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, u insititucijama koje su pune bahatih i uvredljivih. Sve to je izvor podele ovog naroda koja je postala nepodnošljiva“, kaže za naš portal Kristina Milošević.

Toliko se oseća podela u vazduhu, da su se do sada pristojni građani sklanjali, a bahati smatrali da su osvojili slobodan prostor jer podržavaju onog jednog koji najviše širi mržnju i daje im primer, objašnjava ona.

„Sramne izjave koje su davali čelnici naše opštine o tome kako su protesti Srbija protiv nasilja poziv da mladi uzmu puške u ruke i ubiju predsednika, kako govorimo o nenasilju, a sve u bolesnoj želji da nasilnim putem dođemo na vlast, gde navode ubijanje, vešanje, nabijanje na kolac, pokazuje kako se svi ti nisko postavljeni u piramidi vlasti, u svojim lokalnim sredinama, trude da kopiraju predsednika u njegovom širenju mržnje, pa izgovaraju tako strašne stvari koje niko pristojan ne može ni da pomisli, a kamoli da izgovori“, istakla je Milošević, koja je i predsednica opštinskog odbora stranke Zajedno.

„Ali nas je tragedija koja se desila sve probudila. Ujedno je i upalila alarme da je vreme da svi zajedno damo svoj doprinos vraćanju ovog društva u normalu. Zahtevi protesta se moraju ispuniti jer samo tako se društvo može vratiti na pravi put“, rekla je Kristina Milošević za naš portal.

Na našu konstataciju da je premijerka Ana Brnabić danas kazala u Skupštini da neće biti ispunjeni zahtevi naša sagovornica ističe da građani neće odustati.

„Protesti su počeli širom Srbije, biće i u Čačku, Lučanima…Može ona da priča šta hoće, nama je dosta bahatosti“, zaključila je naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Okupljenima na protestu su se obratili vaspitači iz vrtića i Petar Božović koji je bio protiv toga da Aleksandar Vučić dobije titulu počasnog građanina, koju je samo poneo Vojvoda Mišić. Kažu da su zarobljeni u vremenu koje su obeležili ratovi,  jer je i tada bio isti režim.

„Živimo u državi u kojoj imamo apsolutnu vlast jednog čoveka. Apsolutna vlast zahteva i apsolutnu odgovornost. Početkom maja su nas pogodile nezapamćene tragedije. Trećeg maja se dogodio Ribnikar, 4. maja Mladenovac i 5. maja se dogodilo nešto, zbog čega bi pala Vlada u svakoj zemlji, a to je slučaj pedagoškog asistenta, pedofila iz Odžaka. Dakle, 35-oro dece iz vrtića u Odžacima je seksualno zlostavljano i iskorištavano. Ovo je kap za koju se apsolutna vlast potrudila, da ne dozvoli da prelije čašu – došlo bi do poplave, a poplava ih je donela, ona ih jedino može i odneti. Hteli, ne hteli, opet dolazimo do politike, ružne reči koja u vama izaziva refleksno gađenje i okretanje glave“, rekao je Božović.

Inače, na trgu u Gornjem Milanovcu okupilo se više stotina građana.

***

BONUS VIDEO: Pogledajte kako su izgledali protesti „Srbija protiv nasilja“ širom naše zemlje kroz objektive kamera TV Nova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar