U intervjuu za portal Nova.rs, istoričar i jedan od osnivača Demokratske opozicije Srbije (DOS) Milan St. Protić, rekao je da opozicija poslala veoma jasnu poruku nakon današnje konstititvne sednice Skupštine Srbije, te da Evropski parlament nikad nije izašao sa oštrijim dokumentom nego što je to bio slučaj sa nacrtom Rezolucije o izborima u Srbiji.

Iza nas je veoma buran dan na političkoj sceni Srbije. Nakon konstitutivne sednice Skupštine Srbije, koju je obeležio sukob vlasti i opozicije, portal Nova.rs je eskluzivno objavio nacrt Rezolucije Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji u kojoj se traži međunarodna istraga i osuđuje odnos predstavnika vlasti prema međunarodnim posmatračima, medijima i opoziciji.

Foto: Philipp von Ditfurth / DPA / Profimedia, Goran Srdanov/Nova.rs, Shutterstock

Komentarišući sadržaj Rezolucije, Milan St. Protić kaže za Nova.rs kako mu deluje da postoji ideja, u određenim evropskim krugovima, da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova vlast isteraju na čistinu i dovedu u poziciju gde moraju da se opredele kojoj strani pripadaju.

Kako ste videli događaje iz Skupštine Srbije? Opozicija je opstruisala rad parlamenta, a videli smo da je odbila i da položi zakletvu u sali sa poslanicima vlasti, već da je to učinila u holu na konferenciji za medije.

Moj prvi komentar je da je ta zakletva polupismena i da je onaj koji sročio tu zakletvu slabo poznaje srpski jezik. Opoziciji su, realno gledano, vezane ruke i ona više i bolje od ovoga nije ni mogla da uradi. Kad god se suočite sa jednim opresivnim režimom koji zloupotrebljava sve što mu stoji na raspolaganju, a sve poluge vlasti su u njegovim rukama, onda mogućnost za vašu reakciju je svedena na veoma ograničen prostor. U tom ograničenom prostoru opozicija je učinila ono što je mogla, a da nije ušla u parlament i da nije prihvatila poslanička mesta, ostala bi potpuno van sistema, sa gotovo nemogućnim uslovima za političko delovanje. Ovako su poslali veoma jasnu poruku. Možda je to moglo da bude još žešće i artikulisanije u Skupštini, ali to je to, više od toga ne može. To je parlamentarizam. To je slika i prilika parlamentarizma u Srbiji u ovo vreme.

PROČITAJTE JOŠ....

Delite li mišljenje da je opozicija uspela da osujeti vlast u nameri da rutinski sprovede konstitutivnu sednicu?

Svakako su im otežali plan, a da li su ga osujetili – to ćemo da vidimo na sledećim sednicama. Poslali su poruku koja je dosta jasna i glasna. Delovali su jedinstveno, te koalicije SPN i NADA, što je ohrabrujući signal.

Danas je objavljen nacrt Rezolucije EP o izborima. Koliko ona može da ima uticaj na vlasti u Srbiji?

Činjenica je da EP nije nikad bio oštriji u osudi režima u Beogradu i da su te kvalifikacije, date u toj rezoluciji, tako precizne, jasne i beskompromisne da tu čovek ne može nikakvu zamerku da napravi. Sad ostaje pitanje da li će ta rezolucija imati direktan efekat na izvršne organe Evropske unije i da li će oni delovati pre evropskih izbora, ovoga proleća. To je teško u ovom trenutku reći, ali mislim da režim u Beogradu nije imun na takve kritike. To što se oni ponašaju kao da to nije ništa predstavlja samo glumu za ovdašnju javnost. Svakako im nije svejedno.

Beograd Milan St. Protić, istoričar, biviš političar, knjiga, Roman o poraženima, intervju
Milan St. Protić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Vidimo i da je i Evropska narodna partija, čiji je pridruženi član SNS, stala iza ovog nacrta. Da li vas iznenađuje što su „evropski prijatelji“ ove vlasti priznali da su izbori u Srbiji problematični?

Ti tzv “prijatelji” su pojedinci. To nisu ni organizacije, ni celokupne političke stranke i to se ovde veoma često preuveličava. To što ima nekih poslanika koji su bili naklonjeni i koji su pokazivali simpatije prema predsedniku Srbije i ovdašnjem režimu je samo kap u moru. Sad se sve vidi po na osnovu ove rezolucije. Ona je doneta sa ubedljivom većinom, što je moglo i da se očekuje. Ono što nije moglo da se očekuje, a što je ovog puta slučaj, to je oštrina i ton u toj rezoluciji. Meni deluje da postoji neka ideja u evropskim krugovima, bar nekim, da se aktuelni predsednik Srbije i njegova vlast isteraju na čistinu i dovedu u poziciju gde će morati da se opredele za jednu ili drugu stranu. U prilog tome ide i odluka da se Briselski i Ohridski sporazum uključe u pregovarački proces o pristupu Srbije u EU. Ako sam ja u pravu i ako je tako, i ako to postane zaista politika EU, onda će se predsednik Srbije naći u “nebranom grožđu”.

Milan St. Protić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Malopre ste pomenuli koordinaciju između koalicija NADA i SPN.. Režim ih često napada tvrdeći da nemaju ideologiju i da samo žele da se “dočepaju” vlasti. Koliko je prirodno da oni sarađuju?

U Srbiji se postavljaju pitanja koja su fundamentalna i onda se odnose na elementarne demokratske principe. I u tome su ove dve koalicije našle zajednički jezik i u tome su one jedinstvene kao što smo mi bili jedinstveni (Domokratska opozicija Srbije – DOS prim. aut) dok smo se borili protiv Miloševića. Razlike između nas su se pojavile i pokazale tek onda kad smo došli na vlast i kad je trebalo da se vodi politika. To bi verovatno bilo slično i ukoliko bi ove dve koalicije jednog dana došle na vlast i zajednički formirali neku vladu.

A nije li to demokratija? Da se ne saglasite oko ideologije, da jasno istaknete svoje razlike i mišljenje?

Bilo je tu povuci-potegni, ali tek kad smo došli na vlast. Ali pre toga smo bili jedinstveni zato što smo svi bili na istoj strani u pogledu elementarnih demokratskih principa koji su neophodni da bi jedna zemlja funkcionisala normalno. Tako je isto i sad. To je vododelnica u Srbiji. Nije to Kosovo, Rusija ili Zapad. Vodelnica u Srbiji je demokratija ili ne. Tako je bilo u vreme Miloševića, ali i u Brozovo vreme. Istu tu argumentaciju, da stvari budu još ciničnije, koristili su današnji vlastodršci kad su oni bili u opoziciji. Ako biste našli njihove nastupe i govore iz tog vremena, videli biste da oni isto to govore i traže. Ima jedan stih kod Njegoša: “Gleda majmun sebe u zrcalo”. To vam je to. To je kamen spoticanja i kamen oko kojeg se mi saplićemo decenijama. Da li mi u ovoj zemlji smo saglasni oko toga da poštujemo demokratsku proceduru, demokratska pravila takmičenja na izborima u pogledu ravnopravnosti svih političkih aktera na političkoj sceni ili nismo… Pravi izraz za ono što se dešava u Srbiji je zloupotreba vlasti. Ne krađa izbora, već zloupotreba vlasti iz koje je proizilazi krađa izbora. To je ono čime se ova vlast bavi u svim sferama. Oni uzurpiraju ono što im ne pripada i na osnovu toga za sebe obezbeđuju aposlutno dominantan položaj na vlasti i ne trpe nikoga ko im je protivnik. Trpe samo one koji zajedno sa njima duvaju u istu tikvu.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare