Aleksandra Janković i Olivera Zekić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Međunarodni institut za štampu pridružio se drugim međunarodnim organizacijama za slobodu štampe kako bi oštro upozorio na situaciju u medijima u zemlji. Između ostalog su kritikovali i rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

„Uoči Svetskog dana slobode medija, naš zajednički zaključak je da su 24 godine nakon ubistva Slavka Ćuruvije 1999. godine loši uslovi za bezbednost novinara, mediji su zarobljeni, a i dalje je prisutno neprijateljstvo prema kritičkom izveštevanju. To ostavlja ozbiljan prostor za fizičke napade na novinare. Nezavisno novinarstvo u Srbiji zbog toga nastavlja da se suočava sa krizom“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Poručuju da vodeći političari u zemlji podrivaju trud i aktivnosti strana koje pokušavaju da rade na procesuiranju napada na novinare.

„Dok se ovo ne reši, te dok se javni diskurs o kritičkom novinarstvu ne normalizuje, neće biti uočen ‘opipljiv’ napredak“, navodi se.

Dodatno, naglašavaju da medijski pluralizam ostaje posebno krhk, zajedno sa nezavisnim elektronskim medijima koji su u sistemski nepovoljnom položaju na tržištu.

„Najjasnijii primer toga bila je kontroverzna odluka Regulatornog tela za elektronske medije (REM) iz jula 2022. godine da ponovo dodeli četiri nacionalne frekvencije provladinim televizijama, zanemarujući prijave nezavisnih medija. Peta dozvola tek treba da bude dodeljenja. REM nastavlja da pokazuje nedostatak nezavisnostii nije uspeo da sankcioniše kršenje  Zakona o radiodifuziji od strane privatnih kanala bliskih vlasti. Nastavljaju sa kašnjenjem u reformi zakona o javnom informisanju i medijima“, navodi se.

Poručuju da je jasno uočljiva pristrasnost u programu i izveštavanju u korist vlast, te da tabloidi i dalje dobijaju veliku količinu novca. Zbog toga se, kako tvrdi ova organizacija, od strane države najviše i kontroliše medijsko izveštavanje.

Bonus video: Poslanici opozicije traže smenu Saveta REM-a, Zekić se žali na pritiske UM

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar