Skupština Srbije, Anan Brnabić, Bojana Novaković,
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/Ivan Dinić/Nova/F.S./ATAImages

Bojana Novaković i Jelena Bunić iz udruženja "Marš sa Drine" reagovale su danas na najavu predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić da će se u Skupštini Srbije voditi rasprava o studiji uticaja projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto i tom prilikom su upitale kako će poslanici uspeti da pročitaju i razumeju više od 2.000 strana studije, da bi već, kako su navele, "naredne nedelje" mogli o njoj da raspravljaju u parlamentu.

Osim ako nisu svi do jednog zapravo doktori geologije, biologije i/ili hemije koji redovno prate razvoj rudarstva, ekologije i klimatskih promena, kako će diskusija u Skupštini biti iole konstruktivna i objektivna, pitaju se ekološke aktivistkinje Bojana Novaković i Jelena Bunić.

„Nakon što je Rio Tinto na svoju ruku sproveo i objavio nelegitimnu studiju uticaja projekta Jadar, predsednica Skupštine Ana Brnabić je, isto tako niodakle, pozvala na javnu raspravu o privatnoj studiji – i to u parlamentu. Što bi imalo smisla da je studiju naručilo ministarstvo Zaštite životne sredine, pošto bi to onda bio prvi korak u proceduri standarda Evropske unije o kojima svi slušamo godinama, ali koje nikako da vidimo sprovedenim. Da živimo u nekoj alternativnoj Srbiji gde parlament zaista funkcioniše kao kolektiv izabranih predstavnika koji govore u ime svih građana i građanki, mogli bismo da čujemo izražavanje suverene volje čitavog jednog naroda. Ali stvarnost kaže nešto drugačije – vladajuću koaliciju koja ima većinu mandata podržava jedva trećina stanovništva, a izbore su dobili dokazanom krađom“, navodi se u saopštenju udruženja „Marš sa Drine“ koje su potpisale Novaković i Bunić.

Takođe, one su upitale predsednicu Skupštine Srbije Anu Brnabić da li je tražila saglasnost za korišćenje studije na sednici Skupštine, i u slučaju da je dobila, da li može da dokaže da je kompanija saglasna u pisanoj formi.

„Kad gospođa Brnabić već radi posao promocije privatne kompanije i više se brine za njihove interese nego za državne regulative ili narodnu volju, onda bismo je zamolile da do kraja ispoštuje tu istu kompaniju. S obzirom da u studiji piše da je ‘studija vlasništvo kompanije Rio Sava i da ne sme biti kopirana, distribuirana, objavljena ili reprodukovana u celini ili delimično, bez prethodne pisane saglasnosti Rio Save’, želeli bismo da je podsetimo da mora da traži saglasnost za korišćenje studije na sednici Skupštine“, navele su ekološke aktivistkinje.

Ekološki aktivisti kampuju ispred Predsedništva, Bojana Novaković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

One su poručile da je jedino mesto za debatu o važnim društvenim pitanjima upravo društvo.

„Što nas dovodi do učešća javnosti kao temelja evropske regulative o životnoj sredini, standarda na kojem će, kako nam Rio Tinto stalno govori, oni zasnivati sav svoj rad. Kako da im verujemo kada već na prvom koraku tih regulatornih procedura – koraku Procene uticaja na životnu sredinu – nisu sproveli nijedan deo propisa“, upitale su Novaković i Bunić.

One su podsetile predsednicu Skupštine Srbije Anu Brnabić i kompaniju Rio Sava kako treba da izgleda procedura procene uticaja na životnu sredinu (EIA).

Tako proceduru procene uticaja na životnu sredinu mora zvanično pokrenuti Ministarstvo za životnu sredinu. Zatim, prema Direktivi o proceni uticaja na životnu sredinu, kako su navele, procedura ima 3 koraka: skrining, utvrđivanje opsega i odgovarajuću EIA. Dodaju da druga i treća faza obuhvataju javne konsultacije.

Nedeljice, Rio Tinto
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Promo

„Ne možete objaviti EIA izveštaj bez objavljivanja elemenata prethodnih faza i uključivanja javnosti na svakom koraku. Koraci su jednostavni. Skrining pokazuje da li projekat zahteva procenu uticaja, a ovaj zahteva, zatim određivanje obima identifikuje ključna pitanja i postavlja granice za procenu i procena uključuje detaljnu analizu uticaja projekta na životnu sredinu, uključujući procenu efekata na različite faktore životne sredine kao što su biodiverzitet, zemljište, voda, vazduh, klima i kulturno nasleđe“, podsetile su ekološke aktivistkinje.

„Dokument koji smo prethodnih dana videli svuda u medijima je najobičnija šarena laža za javnost. U njemu se ne nalazi ništa što je pravno relevantno za bilo koji srpski zakon, a kamoli za najviše standarde EU. Mi, kao građani, ne prihvatamo ništa što proizilazi iz ove farse jer to nije legitiman deo procesa uključivanja javnosti i samim tim podriva vladavinu prava. Javne debate i sastanci moraju biti upravo to – javni. Ne smeju se odvijati iza zatvorenih vrata iza kojih sedi ekskluzivan klub klimača glavom i onih koji žive po principu ‘ruka ruku mije’. Jedina ‘budućnost o kojoj Srbija mora da razmišlja’ je ona u kojoj je vazduh čist, zemlja plodna, voda pitka, a ljudi zdravi“, poručile su Novaković i Bunić iz udruženja „Marš sa Drine“.

Brnabić: U parlamentu ne smeju da postoje tabu teme

Podsetimo, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije danas da projekat „Jadar“ predstavlja veliki potencijal za našu zemlju, zbog čega je potrebna odgovorna i ozbiljna debata parlamentaraca u kojoj je neophodno voditi računa o interesima Srbije.

Ana Brnabić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Dodaje da je jako važno da o ovoj temi pozicija i opoziciji zajedno diskutuju, jer, kako ističe, u parlamentu ne smeju da postoje tabu teme.

„Mi kao parlamentarci ne smemo da stavljamo glavu u pesak. Hajde da odgovorno razgovaramo o svemu onome što se tiče građana Srbije i da prema njima pokažemo poštovanje i da na kraju krajeva razmotrimo šta je to što mi moramo da uradimo, a da Srbija nastavi putem napretka i progresa“, naglasila je Brnabić.

***

BONUS VIDEO – Rio Tinto objavio studiju uticaja na žiotnu sredinu: „Suvoborska greda“ spremna da brani Pranjane od rudnika litijuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare