Navijački doček predsednika Aleksandra Vučića na mitingu u Novom Sadu predvodio je Marko Bosanac Boske, naprednjački kum i čovek koji ne krije dobre odnose sa vrhom partije. U majici “Nema predaje” i sa megafonom u ruci, Bosanac je tražio od okupljenih da skandiraju jače i glasnije, što je predsednik prepoznao i otpozdravio kao da se nalazi na fudbalskoj utakmici i severnoj tribini stadiona kluba za koji od malena navija. Popularni Boske odavno je poznat široj javnosti, a svoje duboke veze sa strankom potvrdio je i kroz dobijanje velikog broja poslova od države.

Nakon najave da će predsednik države i najmoćniji član SNS Aleksandar Vučić prisustvovati mitingu stranke u Novom Sadu, organizacija je podignuta na najviši nivo: stigli su autobusi iz cele Vojvodine, hala nije smela da bude prazna, a posle govora predsednika SNS Miloša Vučevića i drugih koalicionih partnera na binu je izašao bivši predsednik partije Aleksandar Vučić.

Kao što smo i ranije imali priliku da vidimo, u trenutku njegovog izlaska na binu krenuo je gromoglasan aplauz, povici „Aco, Srbine“, a sa tribina se čula prava navijačka atmosfera.

U duhu koji priliči Marakani ili beogradskoj „Areni“ u kojoj igraju Crvena zvezda i Partizan, aktivisti i simpatizeri su udarali dlanom o dlanom, uzvikivali i pozdravljali predsednika države koji odlučio da pre Njujorka poseti Novi Sad.

Da ritam bude dobar, jači i u duhu koji priliči izlasku predsednika, sa megafonom u ruci i povicima “hajde, hajde“ navijačku atmosferu predvodio je momak u beloj majici sa natpisom „nema predaje“. To je prepoznao i predsednik Aleksandar Vučić kojeg je atmosfera ponela pa se okrenuo ka “vođi” na tribinama i sa dve podignute ruke pozdravio atmosferu koja više priliči sportskoj, nego stranačkoj priredbi.

Aleksandar Vučić, Miting izborne liste „Aleksandar Vucic – Novi Sad sutra“ odrzan je danas u hali JP „Sportski i poslovni centar Vojvodina“ (SPENS) u Novom Sadu Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Iako je na tribinima objektivno bilo nekoliko hiljada ljudi, samo jedno lice imalo je megafon, zbog čega su kamere, novinari ali predsednik bili fokusirani ka njemu. To je bio Marko Bosanac Boske, čovek za kog je predsednik ranije rekao da ga ne poznaje, ali čije skandiranje je umeo da pozdravi.

Ko je Boske – čovek sa megafonom i milionskim poslovima

Marko Bosanac Boske vlasnik je nekoliko firmi „Montop HRS“, „Montop Pro“, „Montop Group“, „Montop Pro Technology“. Poznat je po tome što dobija unosne poslove iz javnih izvora, pisao je 021.

U javnost je pre svega dolazio zbog svojih političkih veza. Bosanac je po pisanju medija član Srpske napredne stranke, a predvodio je i skandiranje naprednjaka i tokom predizbornog mitinga SNS-a u novosadskom Spensu u decembru 2023. godine.

Miting izborne liste „Aleksandar Vucic – Novi Sad sutra“ odrzan je danas u hali JP „Sportski i poslovni centar Vojvodina“ (SPENS) u Novom Sadu Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Vučić je tada morao nekoliko puta da zastane zbog skandiranja „Aco, Srbine“.

Iz opozicije su se mogli čuti navodi o bliskosti Bosanca i bivšeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, predsednika SNS-a.

Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije i poslanik u Skupštini Srbije Borislav Novaković govorio je ranije u „Utisku nedelje“ o poznanstvima i susretima premijera Miloša Vučevića sa, kako je Novaković naveo, Slobodanom Milutinovićem Snajperom i Markom Bosancem Bosketom.

Borislav Novaković Skupština Srbije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Boske ima firmu ‘Montop’ koja dobija sve poslove od javnih komunalnih preduzeća kada je u pitanju angažovanje radne snage. Sada gradi vrtiće, radi semafore i ono što je najvažnije to je čovek čija je firma dobila mogućnost da očitava brojila u celoj Srbiji od EPS-a u visini od sto miliona evra“, rekao je poslanik Narodne stranke i dodao:

„Firma ‘Montop’ i Marko Bosanac, koji uzgred ima 28 godina i koji je desna ruka Zvonka Veselinovića, dobili su mogućnost da očitavaju sva brojila za EPS na teritoriji cele Srbije i ako ste videli nezadovoljstvo ljudi, a u Novom Sadu su i redovi svaki put zbog prevelikih računa, to je zato što se računi za struju ne očitavaju na pravi način“, izjavio je Novaković pre dve godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Nedeljnik „NIN“ ranije je navodio da nalaz iz istrage protiv bivšeg načelnika novosadske policije Slobodana Malešića pokazuje da je Bosketova firma stipendirala Malešićevog sina. Na slavi SNS pre tri godine bio je slavski kum u Novom Sadu, iako je Vučić negirao da ga poznaje.

Kao mladom privredniku, Privredna komora Srbije dodelila je Bosancu nagradu za Regionalnog poslovnog lidera za 2020. godinu.

„Predaja nije opcija“

I ranije je Bosanac imao izlete u javnosti kojima je skretao pažnju.

U septembru 2021. godine Bosanac je bio među nekoliko stotina mladih osoba koje su se okupila i potom prošle Limanom, noseći transparent „Predaja nije opcija“.

Protiv njega je u septembru 2021. podneta krivična prijava zbog navodnog napada na demonstrante tokom protesta protiv Rio Tinta u Novom Sadu. Tužilaštvo je odbacilo ovu prijavu, objavljeno je u septembru prošle godine.

BONUS VIDEO: Vučić na mitingu u Novom Sadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare