Član RIK i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Tanasije Marinković objasnio je da je "jedini pravni način da se poništi glasanje u republici ili u gradu da se uputi zahtev Ustavnom sudu za odlučivanje o izbornom sporu".

Kako je rekao za N1, nema zvanično obaveštenje kada će biti održana naredna sednica RIK.

„Prema mojim saznanjima, na toj sednici, koja bi sutra eventualno bila održana, ne očekujem da budu neki posebni akti na dnevnom redu koji bi bili od odlučujućeg značaja za ukupan rezultat izbora, i u vezi sa ovim što koalicija Srbija protiv nasilja traži, a to je poništavanje celokupnih rezultata izbora“, kaže on.

Postoje, dodaje, raznorazne dileme.

„Taj izborni proces je vrlo složen, treba znati da postoje različiti postupci i pred RIK i pred GIK i svakako treba razgovarati o odgovornosti tih komisija i o njihovoj široj nadležnosti da se staraju o izborima u svom domenu. Nije slučajno što su se građani okupili ispred RIK, ona ima posebnu nadležnost, ali nije telo koje odlučuje o svim pitanjima“, kaže on.

On je osudio gađanje zgrade RIK jajima.

„Koalicija SPN se bori protiv nasilja, jedno veliko nasilje je učinjeno, tragedije u maju su bile faktori koji su doveli do ovih prevremenih izbora, borimo se protiv nasilja koje je nažalost svakodnevno, protiv državnih organa koji ne kažnjavaju nasilje, ja ovakav postupak ne mogu da opravdam, okupljanje građana je legitimno, ali nasilje koje se manifestuje na ovaj način, bacanjem jaja na zgradu ili bacanje predmeta, to ne mogu da opravdam“, kaže.

Kako je rekao, izlazimo iz jednog izbornog ciklusa u drugi.

„Vidimo veliko nezadovoljstvo građana tim nasiljem koje je prisutno i u kampanji i van nje. Do 2012. nismo imali ovakva osporavanja izbora kakva sad imamo. Jedini pravni način da se poništi glasanje u republici ili u gradu jeste da se uputi zahtev Ustavnom sudu za odlučivanje o izbornom sporu, to je posebno nadležnost Ustavnog suda, jedini ima nadležnost da poništi bilo deo procesa, bilo izborni proces u celini“, kaže Marinković.

Ukoliko su se, objašnjava, desile stvari u procesu koje su od značaja za ishod, tu mogućnost nema ni RIK ni GIK.

„Mogu da poništavaju glasanja na konkretnim biračkim mestima, a potom RIK ima drugostepenu nadležnost da odlučuje o eventualnim prigovorima protiv tih odluka o poništavanju izbora na konkrentim biračkim mestima“, kaže.

Dodaje da „RIK i GIK imaju svoju ulogu i u nastavku izbornog procesa“.

„Imaju i veliku odgovornost za prethodne faze izbornog postupka u smislu zakonitosti sprovođenja tog izbornog postupka. Taj zahtev Ustavnom sudu, legitimisan je veliki broj subjekata od samih birača, preko kandidata za odbornike, do podnosilaca izbornih lista za izbore za gradsku skupštinu, veoma je širok krug subjekata koji mogu da podnesu zahtev Ustavnom sudu“, objašnjava.

Mišljenja je da „osećaj nepravde odlikuje ove proteste“.

„Građani su frustrirani, osećaju nepravdu, pred njima se dešavaju manipulacije, možemo samo da pretpostavimo da je reč o povredama krivičnog zakonika, ne možemo da tvrdimo dok se ne dokaže, ali ti navodi u medijima su dovoljni da policija i tužilaštvo hitno reaguju, to je nepravda što tako ne postupaju“, kaže.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar