Foto:L.L./ATAImages

Direktor kampanje Kreni- Promeni Savo Manojlović rekao je danas da neće podržati rebalas budžeta Grada Beograda, između ostalog i zbog toga što se izdavajaju pare za finansiranje određenih medija.

„Nisam dobio konkretan odgovor oko finansiranja medija, to spominjanje kako su mediji u Srbiji slobodni i raspisuju se konkursi, to je naivno obrazloženje kao i da Studiju B nije produžen ugovor i da nije danas otkazan direktan prenos“, rekao je Manojlović.

On je ranije danas pitao gradonačelnika Aleksandra Šapića koji mediji se sa koliko novca finansiraju iz budžeta, a Šapić je rekao da se za projekte na konkursima izdvaja 75 miliona dinara i da taj posao vodi Sekretarijat za informisanje, da ne zna detalje, kao i da su mediji u Srbiji slobodni.

„Moje pitanje je zašto grad Beograd izdvaja novac preko javnih konkursa i javnih preduzeća za tabloide, poput Informera, Aloa, Srpskog telegrafa. Ti tabloidi su pljuvali Srpsku naprednu stranku i Srpsku radikanu stranku kada ste bili u opoziciji. Moramo jednom da zaustavimo i kažemo da su Željko Mitrović, Dragan J. Vučićević i Nebojša Krstić jahači medijske apokalipse. Taj javni novac može da se usmeri mnogo bolje, u socijalna davanja i infrastrukturu“, rekao je Manojlović.

On je rekao da se podacima o Apoteci „Beograd“ jeftino manipuliše javnost.

Osnovni problem te ustanove je, kako je rekao što Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) dostavlja manje lekova i apoteke imaju manji promet, što je „neka vrsta pripreme za privatizaciju“.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević je rekao da RFZO ne snabdeva Apoteku „Beograd“, već isplaćuje lekove koji su na recept.

On je rekao da je problem Apoteke „Beograd“ to što RFZO ograničava maržu na lekove od deset odsto, kako cena ne bi otišla previsoko, što je izuzetno malo da bi se obezbedio novac za plate i ustanova samofinansirala.

Nikodijević je pozvao opoziciju da predloži kandidata za direktora Apoteke „Beograd“ koji će da podigne poslovaje tog preduzeća i rekao da jutros do 9.00 na raniji poziv opozicija nije dostavila predlog.

Manojlović je rekao da ima i pohvala za rad vladajuće koalicije, a to će biti kada Nikodijević obezbedi prenos sednica Skupštine, a da pohvaljuje podelu besplatnih udžbenika i predlaže da se to uvedede i u ostalim lokalnim samoupravama.

On je odbacio kritike vladajuće koalicije da su netačni podaci o zelenim površinama koje je izneo pokret Kreni-Promeni na današnjoj sednici Skupštine grada.

„Tvrdite da su netačni podaci, a koristimo Vaše podatke. U planu detaljne regulacije za 2041. predviđeno je po vašim podacima da zelene površine čine 9,41 odsto, a po podacima agencije iz Brisela 12 odsto. Brisel vam daje uvek više“, rekao je Manojlović.

Što se tiče odluke o koeficijentima zaposelnima u organima Grada, Manojlović je rekao da postoji veliki broj profesionalaca u gradskoj uptravi i zahvalio im na profesionalnosti, ali je rekao da je princip zapošljavanja partiokratski i da je najveći deo uprave politizovan.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare