Emanuel Makron i Aljbin Kurti Emmanuel Macron Albin Kurt
Aljbin Kurti i Emanuel Makron Foto:PA-EFE/IAN LANGSDON

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da ga je francuski predsednik Emanuel Makron pitao "šta Kosovo može da da u zamenu za priznanje Srbije", te da je od Makrona zatražio "da poveže priznanje sa članstvom u UN".

POGLEDAJTE JOŠ:

U intervjuu „Mondu“, čije delove prenosi štampa u Prištini, Kurti je rekao da je sa Makronom razgovarao o bilateralnim pitanjima iz oblasti bezbednosti, kulture i frankofonije, prenosi RTS.

Naveo je da je francuska vlast skeptična prema viznoj liberalizaciji za žitelje Kosova.

„Pariz ostaje skeptičan. Nadam se da će ova poseta pomoći da se prevaziđe skepticizam francuske države“, rekao je Kurti i dodao da je na diplomatskom nivou, „zamolio predsednika Makrona da poveže buduće priznanje Srbije sa mestom za Kosovo u Ujedinjenim nacijama“.

„Jer ova dva pitanja, po mom mišljenju, ne bi trebalo razdvajati. Gospodin Makron me pitao šta je Kosovo spremno da pruži Srbiji u zamenu za priznanje, ali pravo pitanje je: Kada bi Srbija bila spremna da prizna Kosovo? Verujem da bi trebalo da prestanemo sa taktikom da Srbiji uvek pružimo više, a da nikada ne budemo zadovoljni razmenom“, rekao je Kurti.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram