Predsednik Francuske Emanuel Makron stiže danas u dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje bi trebalo da bude finalizirana prodaja 12 borbenih aviona marke “rafal”. Kako su objavili pojedini francuski mediji, dogovor Pariza i Beograda o poslu vrednom tri milijarde evra postignut je početkom leta, dok se u javnosti Srbije pominje i saradnja u oblasti nuklearne energije.

Zvanični Pariz je saopštio da poseta ima za cilj „produbljivanje odnosa i bilateralne saradnje u oblastima ekonomije, zdravstva, energetike i kulture“, dok tamošnji mediji ističu i višegodišnje nastojanje Srbije da kupi borbene avione od francuske firme Daso.

Podsećaju da su se dvojica predsednika sastali i u aprilu ove godine u Parizu, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da je saradnja sa Francuskom ključna za odbrambeni kapacitet zemlje. Mediji podsećaju da Beograd održava i dobre odnose sa Moskvom, ali i da insistira na svojoj vojnoj neutralnosti zemlje.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Dogovor po kome će Srbija u narednih nekoliko godina dobiti dvanaest borbenih aviona za oko tri milijarde evra, prema pisanju portala Air cosmos, postignut je početkom leta.

U tekstu se, međutim, navodi da je Francuska još u aprilu prošle godine postavila uslove za kupovinu “rafala” od strane Srbije, dajući prioritet normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Ističe se da će realizacijom ovog dogovora Srbija biti treća evropska zemlja koja se opremila avionoma firme Daso posle Grčke i Hrvatske.

„Od nabavke aviona se pravi politički performans“

Petar Bošković, vojni komentator i član Predsedništva stranke “Srbija centar” objašnjava za Nova.rs da nije problem što se nabavljaju vojni avioni i oprema, već način kako se to čini.

“Naravno da treba da se nabavlja vojna oprema, ali problem je potpuna netransparentnost tih dogovora. Javnost u Srbiji ne zna ni koliko će nas to koštati, ni u kom će nam roku biti isporučeni ti avioni, jer se na njih čeka. Ne znamo ni da li će i kako biti organizovana obuka naših pilota za te aviona, kako će i po kojoj ceni biti dogovoreno njihovo održavanje”, precizira
Bošković.

Petar Bošković Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Drugi segment problema u nabavci “rafala” za Boškovića je i to što se i sada kada je slučaj sa Francuskom, kao i ranije sa Kinom ili Rusijom, od takvih poslova pravi politički performans u cilju promocije Aleksandra Vučića.

Sem dugo očekivanih borbenih aviona, kao jedna od ključnih tema Makronove posete, pominjana je i saradnja u oblasti nuklearne energije.

Sem aviona u igri i nuklearni reaktor

Vučić je tokom svoje posete Parizu tokom aprila ove godine rekao da bi se Srbija u snabdevanju strujom „spasla“ ako bi do 2035. godine uspela da napravi nuklearni reaktor, čime bi obezbedila stabilno snabdevanje strujom.

U aprilu je potpisan i Memoranduma o razumevanju sa Francuskom elektroprivredom, a ovih dana je to pitanje aktuelizovano kada se pojavila mogućnost da se novom Strategijom razvoja enegetike do 2040. izbegne moratorijum na izgradnju nuklearki koji postoji u Srbiji još od osamdesetih godina 20. veka. Pominjana je i mogućnost skladištenja nuklearnog otpada iz Francuske, ali su iz Ministarstva energetike to demantovali.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović ocenila je da je potpisivanjem memoranduma sa Francuskom elektroprivrednom predviđena mogućnost saradnje u razvoju rešenja za skladištenje energije, ali je negirala navode da će se u Srbiji skladištiti nuklearni otpad. Takva mogućnost, kako je dodala, međutim, postoji samo ako bi u Srbiji postojalo nuklearno postrojenje u okviru kojeg se gradi infrastruktura za skladištenje.

U Novom Sadu o mladima i veštačkoj inteligenciji

Zvanična agenda posete predviđa da se dvojica predsednika sastanu danas popodne u 18 časova u Beogradu, gde će posle sastanka u Palati Srbija biti organizovano i potpisivanje bilateralnih dokumenata, a Makron i Vučić će se obratiti javnosti.

Za petak prepodne je planirana poseta Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, kao i obraćanje dvojice državnika na Forumu o mladima i veštačkoj inteliganciji takođe u Novom Sadu.

Za 15 časova je planirano otkrivanje ploče povodom završetka radova na modernizaciji aerodroma “Nikola Tesla”, na kom koncesiju ima francuska kompanije “Vansi”. Nakon toga predsednik Francuske odlazi iz Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare