Lokalni izbori u Nišu biće održani u nedelju 2. juna, a na glasačkom listiću biće ukupno 11 izbornih lista. Odlukom SNS-a, dosadašnja gradonačelnica Dragana Sotirovski nije ni na listi, a sa druge strane, opozicija tvrdi da su velike šanse da pobedi naprednjake. Za koga se glasa u nedelju u najvećem gradu na jugu Srbije?

Posle četiri godine, u nedelju 2. juna u Nišu će biti održani lokalni izbori, na kojima će opozicija posle više godina pokušati da pobedi koaliciju koju predvodi SNS.

Istraživanja potvđuju da opozicija ima šansu, da može da se nada uspehu, ali pobednika bi moglo da odluči i nekoliko manjih pokreta ili stranaka čija bi uloga kao „jezičak na vagi“ mogla da jednima ili drugima obezbedi vlast u gradu na Nišavi. Nišlije će birati između 11 izbornih lista, od kojih će neke imati debitantski nastup, dok su druge godinama poznate većini građana u trećem gradu po broju stanovnika u Srbiji.

Ko ide na lokalne izbore 2024 u Nišu?

Na sednici održanoj 17. maja 2024. godine, Gradska izborna komisija Niš, usvojila je Odluku o utvrđivanju zbirne izborne liste. Prema toj Odluci, glasački listićž u nedelju u Nišu izgledaće ovako:

  1. ALEKSANDAR VUČIĆ – NIŠ SUTRA (Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije – SPS; Rasim Ljajić – Socijaldemokratska partija Srbije – SDP Srbije; Milan Krkobabić – Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – Solidarnost i pravda – PUPS – Solidarnost i pravda;Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija – JS; dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka – SRS; Aleksandar Vulin – Pokret socijalista – PS; Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici –Zavetnici; Miloš Vučević – Srpska napredna stranka – SNS), koju je podnela Koalicija: Aleksandar Vučić – Niš sutra
  2. BIRAMO NIŠ – ĐORĐE STANKOVIĆ (Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Zeleno – levi front, Pokret slobodnih građana), koju je podnela KOALICIJA BIRAMO NIŠ
  3. UJEDINJENI – NADA ZA NIŠ – MIODRAG STANKOVIĆ – NOVA DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE (NOVA DSS) – NIŠ, MOJ GRAD -NARODNA STRANKA (NS) – SOCIJALDEMOKRATSKA STRANKA (SDS) – DOSTA JE BILO (DJB) – DEMOKRATSKA UNIJA ROMA (DUR), koju je podnela KOALICIJA UJEDINJENI – NADA ZA NIŠ
  4. GRUPA GRAĐANA „DR DRAGAN MILIĆ“, koju je podnela GRUPA GRAĐANA „DR DRAGAN MILIĆ“
  5. RUSKA STRANKA – RUSIJA i NIŠ u SRCU! – Tihomir Perić, koju je podnela Ruska stranka
  6. BOJAN AVRAMOVIĆ – NE DAMO NIŠ, koju je podnela GRUPA GRAĐANA NE DAMO NI
  7. ZA NAŠ NIŠ – PETAR BOGIČEVIĆ – Koalicija SNAGA, koju je podnela Koalicija SNAGA
  8. DR SAVO MANOJLOVIĆ – I JA SAM NIŠ – KRENI -PROMENI, koju je podnela Grupa građana Kreni – Promeni Niš
  9. UJEDINJENI ZA SELO I GRAD – BUDIMO NA ČISTO, koju je podnela ZELENA STRANKA SRBIJE – ZELENÁ STRANA SRBSKA
  10. GLAS NARODA JE SNAGA NARODA, koju je podnela KOALICIJA: GLAS NARODA JE SNAGA NARODA
  11. NIŠ NAŠ GRAD – Branislav Bane Jovanović – NOVO LICE SRBIJE- Miloš Parandilović, koju je podnela Stranka NOVO LICE SRBIJE

Ko su kandidati SNS-a i opozicije?

Nizak rejting SNS u Nišu, gradonačelnica nije ni na listi

Krajam aprila, pre nego što su počeli praznici, lista okupljena oko SNS predala je izbornu listu „Aleksandar Vučić – Niš sutra“.

Pre nego što su izbori i raspisani, istraživanja javnog mnjenja, opozicionari i poznavaoci prilika u Nišu potvrdili su da naprednjaci imaju tanku podršku u ovom gradu i da im je rejting među lošijim u zemlji. I predsednik države je nedavno izjavio da bi teško podneo da SNS ne pobedi na izborima u ovom gradu.

Dragana Sotirovski SNS sednica Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Najverovatnije zbog toga je stranka i odlučila da ne pruži poverenje dosadašnjoj gradonačelnici Dragani Sotirovski, koja nije kandidatkinja ni za odbornicu.

Sotirovski je mesecima unazad na udaru medija zbog brojnih afera, od koji je poslednjam odjeknula upravo uoči izbora. Naime, bivši saradnik gradonačelnice podneo je prijavu Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu. On tereti Sotirovski za ispumpavanje novca iz gradskog budžeta preko višestruko uvećanih javnih nabavki i nameštanja tendera, dok jednog gradskog većnika bliskog gradonačelnici Niša dovodi u vezu sa reketiranjem privatnih firmi.

Sotirovski je očigledno bila preveliki teret i rizik sa SNS pa su je jednostavno sklonili s liste, a umesto nje prvi na listi je Dragoslav Pavlović, diplomirani inženjer elektrotehnike.

Đorđe Stanković predvodi izbornu listu opozicije

Odmah nakon naprednjaka, izbornu listu je predala koalicija „Biramo Niš“ koju čini većina članica dosadašnje koalicije „Srbija protiv nasilja“. Njihov kandidat za gradočelnika je Đorđe Stanković iz Narodnog pokreta Srbije.

Đorđe Stanković Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Osim Narodnog pokreta Srbije, članice ove koalicije su i Zeleno-levi front (ZLF), Demokratska stranka (DS), Pokret slobodnih građana (PSG), ali i Tamara Milenković Kerković koju je javnost upoznala kao dugogodišnji kadar Dveri.

Kroz kampanju „Promene počinju s juga“ i aktivno učešće na štandovima i pojačanim prisustvom na društvenim mrežama kroz brojne akcije privukli su veliku pažnju javnosti širom zemlje.

Tamara Milenković Kerković / Privatna arhiva

Na trećem mestu na glasačkom listiću biće izborna lista kandidata za odbornike Skupštine grada Niša „Ujedinjeni – NADA za Niš – Miodrag Stanković – Nova DSS, Moj grad – Narodna stranka – SDS- Dosta je bilo – Demokratska unija Roma.

Izborna lista dr Dragana Milića prvi put na izborima

Na četvrtom mestu na glasačkom listiću naći će se lista koju predvodi načelnik kardiohirurgije doktor Dragan Milić. On je odlučio da izađe samostalno, odnosno ne u koaliciji sa drugim opozicionarima.

Dr Dragan Milić Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Već u kampanji najavio je da će uslov za saradnju s njim biti departizacija.

Rusi u Nišu

Kao i u većini gradova u Srbiji, i u Nišu će izbornu listu imati Ruska stranka. Iako skroman broj Rusa živi u gradu na Nišavi, „Rusi“ su našli su svoj put do glasačkog listiće i biće na petom mestu.

PROČITAJTE JOŠ:

Na šestom mestu će biti izborna lista „Bojan Avramović – Ne damo Niš“, a na sedmom „Naš Niš – Petar Bogičević – koalicija Snaga“.

Lista „Kreni-pormeni“ i Savo Manojlović nalaze se na osmom mestu, a na devetom se nalaze „Ujedinjeni za selo i grad – budimo na čisto“.

Konačno, na 10. mestu na listi nalazi se lista „Mi Snaga Naroda“ koju predvodi Branimir Nestorović, a na 11. mestu izborna lista“ Niš naš grad – Branislav Bane Jovanović – Novo lice Srbije – Miloš Parandilović“.

BONUS VIDEO: Vučić je najavio dolazak i veliki miting i u Nišu: Da li će to biti dovoljno da SNS zadrži vlast u tom gradu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare