Laura Kodruta Koveši
Laura Kodruta Koveši Foto: ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

Evropska javna tužiteljka Laura Koveši u intervjuu za N1 kaže da će se Kancelarija Evropskog javnog tužioca, koja počinje uskoro da radi, baviti istraživanjem finansijskih prevara, a posebno kada je, kako kaže, u pitanju novac EU. Naglasila je da su i ubistva novinara Dafne Galicije i Jana Kucijaka takođe u nadležnosti tog tužilaštva i da će se njima baviti.

N1: Dobar dan i hvala sto govorite za N1. Kancelarija Evropskog javnog tužioca uskoro počinje sa radom, tačnije 1. januara. U opisu vašeg posla kaže se da se bavite istraživanjem kriminalnih radnji koje podrivaju evropski budžet i finansijske interese. Šta to zapravo znači?

Koveši: Naš posao je da istražujemo sve zločine koji su u vezi sa prevarama, posebno finansijskim prevarama, a posebno kada je u pitanju novac EU. To znači da ćemo istraživati finansijske prevare protiv budžeta EU u kojima je šteta veća od 10.000 evra. Izdvojila bih kao primer procene da je naneta poreska šteta veća od 10 miliona evra. Uglavnom, radi se o finansijkim prevarama, korupciji, kriminalu „belog okovratnika“.

N1: Očekivanja od vas, s obzirom na vašu dosadašnju karijeru, a i činjenicu da se institucija tek osniva, su ogromna. Da li vas to na neki način brine ili plaši?

Koveši: Moj posao glavnog Evropskog tužioca je da preduzmem sve što mogu da sve administrativne i organizacione mere koje su neophodne da Tužilaštvo počne sa radom budu sprovedene i da Tužilaštvo može da funkcioniše. Naravno da je to velika odgovornost, ali i veliki izazov, jer moramo da pronađemo zajednički odgovor za 22 pravosudna sistema u Evropi. Ali u tom poslu nisam sama. Imam pomoć drugih Evropskih tužilaca, po jednog iz svake države učesnice, a dobićemo i pomoć izabranih Evropskih tužilaca. Ti tužioci će vršiti istrage u svojim državama. Zajedno ćemo činiti jak tim i mislim da ćemo dobro raditi svoj posao.

Laura Kodruta Koveši
Laura Kodruta Koveši Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

N1: S obzirom na vašu poziciju, vi blisko sarađujete sa koledžom tužilaca, iznad njih ste praktično. S obzirom na to da pojedine od njih dolaze iz država u kojima je tužilaštvo pod uticajem politike, kao što su Poljska, Mađarska ili Rumunija iz koje vi dolazite, kako možete biti sigurni da će oni zaista biti nezavisni?

Koveši: Samo mala ispravka, Mađarska i Poljska još nisu deo Evropske javnotužilačke kancelarije, ali Rumunija jeste. Ali odgovor koji mogu da dam je u skladu sa Regulativom Kancelarije, po kojoj je ona nezavisna. Delegirani tužioci i izabrani tužioci takođe su nezavisni. Tako da mislim da nema potrebe da brinem o saradnji država članica. Sarađivaćemo i sa svim nacionalnim vlastima za koje se bude ukazala potreba da budu uključeni u naš rad. Ali važno je da se ne zaboravi da su i tužioci i Evropska javnotužilačka kancelarija nezavisni u svom radu.

N1: Znam da ne možete da govorite o konkretnim slučajevima, pogotovo ne u ovoj fazi kada zvaničan rad nije počeo, ali moram da vas pitam za dva slučaja, to su ubistva novinara Dafne Galicije i Jana Kucijaka. Njihove porodice su vam pisale, nadaju se da bi takva vrsta kriminalnih dela mogla da bude pod vašom jurisdikcijom. Da li je to tačno?

Koveši: Naravno. Ta vrsta zločina je u našoj nadležnosti. Dodala bih da zločini počinjeni nakon 2017. spadaju pod našu nadležnost. Osim toga, gospođa Galicija i gospodin Kucijak su puno pisali upravo o ovoj vrsti slučajeva kakvima se mi bavimo, o vezama između političara, biznismena i javnih službenika koji vrše određene vrste prevara. Oni su za svoj rad platili najveću cenu i nadam se da će u njihovom slučaju Evropska javnotužilačka kancelarija uraditi veoma dobar posao. Efikasno ćemo istražiti sve te zločine i na taj način ćemo i njima odati priznanje za doprinos u otkrivanju tih zločina.

N1: Vratimo se vašoj karijeri. Dolazite iz Rumunije, U regionu ste nazvani nekom vrstom „pravosudnog heroja“ s obzirom na beskompropmisnu borbu protiv korupcije u toj zemlji. Ne samo region već i EU vas je hvalila kao dobar primer borbe protiv korupcije u tom trenutku, ali susreli ste se sa brojnim preprakama, političkim pritiscima i slično. Kako je to izgledalo, kako ste uspeli da dođete do rezultata uprkos svemu?

Koveši: Prvo, za mene je bilo najvažnije to što smo bili nezavisni u svom radu. To je osnovna premisa koja mora da bude ispunjena ukoliko želite da pokušate da se borite protiv korupcije na visokom nivou i teških zločinima. Drugo, kao tužilac ne možete stalno biti omiljeni. To mora da bude jasno. I toga morate biti svesni. Treće, kada istražujete tu vrstu zločina, ne možete sebi dozvoliti tu vrstu izazova, nazovimo to tako. Smatram to dobrom obukom za posao koji sada radim i za budućnost.

N1: Cena koju ste platili je ogromna, Vi i Vaša porodica ste dosta propatili. Da li je vredelo?

Koveši: Naravno da je vredelo. Jer rezultati koje smo postigli, moje kolege iz Rumunije i ja, bili su veoma važni. Ne samo za nas kao tužioce već za društvo u celini.

N1: A kakvu poruku vaše iskustvo šalje? Dakle, beskompromisna i hrabra borba dovode do rezultata, ali cena je prevelika? Da li je to motivišuće ili demotivišuće?

Koveši: Ja sam tužilac. Teško mi je da dajem savete. Ali na osnovu mog iskustva mogu da kažem da je veoma važno da tužioci i sudije imaju dobre zakone. Ako nemate dovoljno alata za borbu protiv kriminala, ne možete ni postići rezultate. Na osnovu mog prethodnog iskustva mogu da kažem i da je osnivanje Specijalizovanih kancelarija u okviru tužilaštava dobra ideja, jer se na taj način možete fokusirati na određenu vrstu kriminaliteta, na primer, ukoliko imate veliki problem sa korupcijom ili sa organizovanim kriminalom. I na kraju, potrebni su vam hrabri i profesionalni tužioci koji su veoma aktivni i posvećeni svom poslu.

N1: Mnoge vaše kolege, a posebno u našem regionu zapadnog Balkana, nisu takve, nemaju tu dozu hrabrosti i nezavisnosti da se izbore sa pritiscima. Zašto je to tako?

Laura Kodruta Koveši
Laura Kodruta Koveši Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Koveši: Nisam sigurna da je baš tako. Sigurna sam da u tim zemljama ima veoma dobrih tužilaca. Ne znam dali su nezavisni ili ne, ili da li im je dozvoljeno da rade svoj posao ili ne. Ne mogu da komentarišem, jer ne znam. Ali sam sigurna da ima mnogo dobrih tužilaca jer sam tokom ranijih profesionalnih aktivnosti sretala mnogo tužilaca i sudija iz tih država i videla sam da su profesionalci.

N1: Nedavno ste se sastali sa Zagorkom Dolovac iz Srbije? Šta su bile teme tih razgovora?

Koveši: Ako me pitate za glavnu tužiteljku iz Srbije, nije to bio baš sastanak između nas dve. Srele smo se na seminaru koji je organizovala Evropska investiciona banka povodom obeležavanja Međunarodnog antikorupcijskog dana. Popričale smo par minuta. I razgovarale smo o izazovima sa kojima se tužioci susreću. To je bila osnovna svrha tog… sastanka.

N1: Tužilaštvo na čijem ste čelu počinje sa radom 1. januara. Kada očekujete da ono budete u potpunosti operativno?

Koveši: Prvi Evropski delegirani tužioci, koji su imenovani iz Nemačke i Slovačke, počeće sa svojim aktivnostima 15. januara. Tako da bi smo početkom sledeće godine mogli da budemo spremni da počnemo da radimo. Ali odgovor mnogo zavisi od svih država članica, jer one bi trebalo da predlože Evropske delegirane tužioce koji će biti imenovani. A još uvek čekamo da države članice pošalju svoje predloge.

N1: A kada bi ste praktično mogli da počnete rad?

Koveši: Nadam se početkom 2021. godine.

N1: Hvala vam na razgovoru za N1.

Koveši: Nema na čemu. Hvala i vama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar