Branka Latinović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Komentarišući listu predloženih kandidata za nove diplomatske predstavnike Srbije u svetu, nekadašnja ambasadorka Branka Latinović kaže za N1 da nije sigurna da ti ljudi, kada budu zvanično imenovani za ambasadore, svojim postupanjem mogu da postignu jedan "diplomatski proboj", pre svega u zemljama EU, koji je Srbiji u ovom trenutku više nego potreban.

Ona objašnjava da na listi ima i dobrih kandidata, ali je problem u tome što oni nisu predloženi za predstavništva u kojima bi mogli mnogo više da doprinesu interesu Srbije, nego su raspoređeni u neke druge zemlje.

„Ja mislim da je odgovor jednostavan i vidljiv i da su oni koji su bliže vlasti izrazili svoje želje gde bi voleli da budu ambasadori i da su im te želje uslišene, a da ovi drugi nisu imali tu priliku da to kažu i da jednostavno o tome se nije vodilo dovoljno računa. Ima ovoga što ste vi rekli na kraju pitanja da se samo određen broj ambasadora, pre svega onih koji su sa partijskih lista ili su bliski vlasti, koji se sa jednog mesta diplomatskog premeštaju na drugo, a da ne znamo na osnovu kojih kvaliteta i kriterijuma su već bili ambasadori u određenoj zemlji, odnosno i dalje obavljaju tu funkciju, ne vidim šta ih je to preporučilo da ponovo budu ambasadori u važnim zemljama. Susedne države su u svakoj diplomatiji prioritetne“, rekla je Latinović za N1.

Podsećanja radi, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije poslalo je zahteve za agremane za više ambasadora, među kojima je i aktuelni direktor „Pošte“ i bivši ministar Zoran Đorđević.

Na spisku budućih ambasadora su, kako saznaje N1, Danijela Ćubrilo koja će biti ambasadorka u Najrobiju, Aleksandar Janković biće ambasador u Helsinkiju, a Ana Petković u Alžiru. Mirjana Živković odlazi u Kopenhagen, Miroljub Petrović u Tel Aviv, a Milutin Stojanović u Akru. Irena Šarac biće ambasadorka u Madridu, Ivan Todorov u Sarajevu, a Dragan Bisenić u Rijadu.

Zoran Đorđević biće ambasador u Ljubljani, Vlada Jovičić u Astani, Mira Kotlajić u novoj ambasadi u Čileu, a Milan Trojanović u Bejrutu.

Na sednici Vlade Srbije sredinom jula predloženi su novi ambasadori u još četiri zemlje. Predloženi su Mira Jeremić za ambasadorku u Italiji, Ana Hrustanović u Francuskoj, Dijana Ivančić u Tunisu i Saša Nakić u Slovačkoj.

Prethodno je u Službenom glasniku objavljena je odluka o razrešenju 23 ambasadora čiji su mandati istekli. Među njima su i ambasadori pri UN, pri Evropskoj uniji u Briselu i Savetu Evrope.

***

BONUS VIDEO – Gde su nam ambasadori?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare