Foto: Li Muzi / Avalon / Profimedia, FoNet/Zoran Mrđa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je na sastanku sa opozicionim predstavnicima da su u EU čuli šta su crvene linije Srbije oko eventualnog sporazuma sa Prištinom. Osim toga, on je poručio da se od Srbije traži da se ne protivi članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN). Upravo je tačka četiri u evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ključni problem da dođe do normalizacije, o čemu se više puta govorilo u javnosti.

Naime, Lajčak je opoziciji poručio da je predsednik Aleksandar Vučić naglasio nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da su „crvene linije“ Srbije članstvo Kosovo u UN i priznanje nezavisnosti Prištine.

To je ključna stvar koju državni vrh neretko ponavlja, imajući u vidu da Beograd ne želi da vidi Kosovo u UN, iako Aljbinu Kurtiju nije od velike važnosti stav Srbije po pitanju aplikacije Kosova u UN.

Osim toga, Lajčak je još jednom opoziciju upoznao sa članom 4 evropskog predloga, u kojem se od Srbije traži da se ne protivi članstvu Prištine u UN. To su očekivanja evropskih zvaničnika, kako bi došlo do normalizacije odnosa dve strane.

Foto:instagram/buducnostsrbijeav

Kao što je već ranije objašnjeno, potpisivanjem sporazuma Srbija bi se obavezala da se ne protivi članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, što znači i u Ujedinjenim nacijama.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je gostujući na RTS da članstvo KiM u UN neće potpisati.

“Mi pravimo implementacioni plan i zbog toga će dolaziti Lajčak ovde i u Prištinu. O svemu drugom sam spreman da pregovaram, a ovo (Kosovo u UN) neću da potpišem… Ponavljam da neću da učestvujem u implementaciji nekih stvari. Dok sam predsednik, neću prihvatiti ni formalno ni neformalno priznanje Kosova i ulazak u UN. A posle mene, vidite šta ćete“, izjavio je je on.

Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prema planu Emanuela Makrona i Olafa Šolca, koji je i prvi non pejper objavljen u medijima, u prvoj fazi je bilo predviđeno da Kosovo postane članica Saveta Evrope, u drugoj – članica Interpola i Uneska, dok je u trećoj bio predviđen početak pregovora za pristupanje u NATO i aplikacija za članstvo u EU.

Podsetimo, sastanku sa Lajčakom prisustvovali su predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović, Radomir Lazović ispred pokreta Ne davimo Beograd i generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović.

Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde je nakon sastanka rekao da je Lajčaku preneo da se od EU očekuje jasan stav o putu Srbije ka EU, te da ga je upoznao s time da će ova stranka usvojiti plan Srbija u EU do 2030.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratke stranke naveo je da je preneo stav da je neprihvatljivo da se dijalog vodi sa samo jednim čovekom te da predstavnici opozicije o tome saznaju samo od predstavnika međunarodne zajednice.

„Neprihvaljivi je način da se razgovor vodi samo s jednim čovekom. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne radi ništa da se krene u tom pravcu da se se dobije podrška i građana i institucija „, rekao je Lutovac.

Stefan Jovanović je u ime Narodne stranke izneo sumnju da sporazum vodi ka normalizaciji.

Bonus video: Nema de fakto i de jure priznavanja Kosova. To je manipulacija, jer je Kosovo i de fakto i de jure država

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar