Aljbin Kurti Foto: Umeys Sulejman / AFP / Profimedia

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da garantuje da sporazum o normalizaciji odnosa Beogarda i Prištine, koji je prvo dogovoren u Briselu, a potom u Ohridu, ne sadrži autonomiju za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Kurti je rekao da na tzv. Kosovu ne može biti, kako je naveo, „supermanjina“, niti privilegovanih ljudi po nacionalnoj pripadnosti ili verskoj pripadnosti, prenosi Albanijan post.

U sporazumu se poziva samo na okvirni sporazum Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina, ali nije predviđena autonomija, niti samouprava za kosmetske Srbe, naveo je Kurti u intervjuu za albanski Top čenel.

Kurti je rekao da nije za diskriminisanje, ugnjetavanje, eksploataciju ili marginalizaciju kosmetskih Srba.

On tvrdi da je spreman na dogovor s Beogradom, ali da je „Srbija prilično agresivna i ne može da se odvoji od prošlosti ili problematične sadašnjosti“.

„Srbija je hibridni režim i nije nezavisna od Ruske Federacije, a to otežava dobro susedstvo“, smatra Kurti, koji kaže da Priština želi da ima dobro susedstvo, u čemu će joj, kako je naveo, mnogo pomoći primena dogovora postignutog u Briselu i Ohridu, koji podrazumeva „de fakto međusobno priznanje“.

BONUS VIDEO: Kosovski Albanci na protestu u Prištini traže ostavku Aljbina Kurtija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar