Aljbin Kurti
Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD

Premijer Kosova Aljbin Kurti je izjavio kako očekuje da će nemački kancelar Olaf Šolc vratiti Berlinski proces u pažnju aktera EU. Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, Kurti je primio poslanike nemačkog parlamenta Kristijana Petrija iz Socijaldemokratske partije i Borisa Mijatovića iz Stranke zelenih.

Poslanik Petri je zahvalio premijeru na sastanku i istakao da ga raduje što se Kosovo svrstava u zemlje koje idu ka Evropskoj uniji. Kao socijaldemokrata, gospodin Petri je rekao da želi lično da čestita premijeru Kurtiju na novoj vladi pod njegovim rukovodstvom, kaže se u saopštenju.

Poslanici su se interesovali za aktuelnu situaciju, kao i za bilateralne odnose sa susednim zemljama.

Poslanik Mijatović je istakao važnost činjenice da koalicioni sporazum nemačke vlade naglašava teritorijalni integritet BiH i da se to odnosi na celi region.

Na sastanku je razgovarano o situaciji sa Kovid-19 i novim merama zaštite.

Premijer je informisao da je više od 60 odsto stanovništva starijeg od 16 godina već vakcinisano, dok se vakcinacija nastavlja pojačanom tempom i istovremeno kao prioritet istakao posvećenost Vlade Kosova ekonomskom razvoju, reformi pravosuđa i dobrom upravljanju.

Nemački poslanici su istakli da će nemačko kreiranje politike posvetiti povećanu pažnju Kosovu i regionu i obećali podršku zajedničkim ciljevima, kaže se u saopštenju vlade Kosova.

Bonus video – Apostolovski: Kurtijeva akcija opasno nervira zapad

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar