Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je smatrao da će Aleksandar Jablanović pobediti na izborima u Leposaviću, ali da Jablanović izašao iz trke dva dana pred sigurnu pobedu. Čuo je, kaže Kurti, da je Jablanović dobio milion evra i dva stana u Beogradu.

„Možda to nije tačno, ali u svakom slučaju, mora da se radi o prevelikom pritisku ili preluksuznoj ponudi“, rekao je upravo Aljbin Kurti u video poruci upućenoj Srbima na Kosovu i to na srpskom jeziku.

Kako prenosi KoSSev, Kurti kaže da su i Jablanović, kao i Srpska lista – svašta govorili o Kosovu i njemu samom, ali da je on i pored toga bio spreman da ih prihvati kao buduće gradonačelnike, ali da nema „ni moć a ni volju“ da ih natera da se kandiduju.

„Sada, gradonačelnik je Ljuljzim Hetemi, dok se ne izabere novi“, poručio je kosovski premijer.

Naglasio je da su za to potrebni novi prevremeni izbori, ali uz otvorenu i slobodnu predizbornu kampanju u opštinama na Severu.

Aljbin Kurti Foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg

Ponovivši da bez demokratske kampanje – nema fer i demokratskih izbora, posebno je istakao da je za to potrebna vladavina prava, a koja je, ponovio je i sada, potrebna kako bi se postepeno smanjivao broj policajaca po opštinskim zgradama.

„Dakle jedna sredina u kojoj nema zastrašivanja i kriminalaca“, kaže Kurti.

Pročitajte još:

Kritikovao je vlast u Beogradu da je „u potražnji za vremeplovom“, te da ponekad žele da se vrate čak i u period pre decembra 2001. – kada je on oslobođen iz srpskog zatvora.

„Ponekad žele da se vrate u doba pre juna 99. godine kada smo se oslobodili, ponekad pre februara 2008. godine kada smo proglasili nezavisnost, ponekad pre februara ove godine kada je predsednik Srbije Vučić prihvatio novi sporazum, a, kao što ste i vi sami čuli, ponekad žele da se vrate vremeplovom pre decembra 2001. godine kada sam ja izašao iz srpskih zatvora“, dodaje.

Srpskog predsednika Aleksandra Vučića konkretno je optužio da „izgleda ima lepa sećanja na rat, kao nekadašnji Miloševićev ministar“, za razliku od njega koji, kako kaže „nije za rat“.

„Ja nisam za rat. Ja sam protiv rata. Ja sam socijal-demokrata. Ja sam patio tokom rata, bio sam ratni zarobljenik više od dve i po godine“, priča Kurti.

Nabrojao je i šta je sve kosovska vlada uradila da pomogne srpsku zajednicu na Kosovu.

Kosovski premijer tvrdi i da je Međunarodna zajednica obećala da će ukoliko Priština prihvati Ohridski aneks, Beograd osigurati učestvovanje Srpske liste na izborima u srpskim sredinama na Kosovu. Kurti kaže da je Priština produžila i rok za registraciju stranaka – ali uzalud.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar