Gazivode Foto: N1

Kosovska policija demantovala je medijske izveštaje o tome da su kosovski specijalci zauzeli objekat na gazivodskoj brani i da su maltretirali zaposleno lice u ovom objektu, prenosi KoSSev.

„Kosovska policija sa svojim jedinicama stacionirana je na magistralnom putu koji vodi u pravcu pogranične tačke Brnjak i ne nalazi se ni u jednom konkretnom objektu, niti postoji ijedno maltretirano lice ili zaposleni, kako je objavljeno u medijima, već samo legitimisano lice koje je na toj lokaciji snimalo, a koje je nakon legitimisanja nastavilo (putem) bez ikakvih problema“, saopštila je Kosovska policija.

Na ovoj lokaciji, tvrdi dalje policija, „sinoć su kriminalne grupe u tri slučaja pucale iz vatrenog oružja“, dok je policija bila na službenoj dužnosti, i u „samoodbrani bila prinuđena da odgovara vatrenim oružjem kriminalnim licima/grupama“, piše KoSSev.

I danas traju blokade puteva u pravcu Jarinja i Brnjaka, koje je policija, kako su i sada potvrdili, zatvorila iz bezbednosnih razloga.

„Krhka situacija nastavila se i tokom noći, a takva je i danas“, navodi policija. Dodaju da će nastaviti sa svojim dužnostima – da pružaju bezbednost svim građanima bez razlike i da privode osumnjičena lica zbog kriminalnih aktivnosti.

Policija je pozvala medije i građane da ne nasedaju na dezinformacije, „moguće pozive ili provokacije od strane kriminalnih lica ili grupa“ i da sarađuju sa Kosovskom policijom.

S druge strane, trenutno je udarna vest za deo srpskih medija navodno svedočenje radnika na brani u kojem je ispričao da su ga maltretirali, vređali i zastrašivali kosovski policajci.

Prorežimski mediji imaju svedočenje navodnog zaposlenog.

„Otišao sam na veliku branu na Gazivode da izmerim nivo vode zbog kiše, kada sam video četiri, pet pripadnika Rosu kako obijaju kapiju i kućicu. Uperili su puške u mene, ispitivali me i iscepali zastavu, a onda me oterali. A, onda su me ugledali i potrčali ka meni, valjda me nisu očekivali. Uperili su puške, duge cevi u mene, pitali su me ko sam i šta radim ovde, pokušao sam da im objasnim da sam kao portir zadužen da merim nivo vode. Hteli su da znaju ima li kamera na kućici, rekao sam im da ne znam, nakon čega su me pitali da li je ovo Kosovo ili Srbija. Samo sam im rekao da sam rođen ovde, a onda su uzeli da cepaju srpsku zastavu. Kad su je iscepali vratili su mi je i rekli da sam ‘voljno’ i da bežim odavde“, ovako za Kosovo onlajn današnje događaje opisuje radnik V. K.

Istovremeno direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, saopštio je da je obavestio izaslanika EU, Miroslava Lajčaka o „oružanom i protivpravnom upadu Kurtijevih specijalaca Rosu na Gazivode“.

„Oduzeli su čuvaru ključeve, pocepali srpske zastave“, i on je ponovio. Kaže da EU mora da „obuzda nasilnika i uzurpatora Kurtija od njegovih jednostranih i oružanih akcija kojima želi da izazove rat!“ poručio je Petković.

Na Severu Kosova i dalje traju tenzije nakon serije incidenata, ali i hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije koje je kulminiralo postavljanjem novih barikada. Barikade su postavljene juče u popodnevnim satima u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu na više lokacija. Situacija je trenutno mirna.

***

BONUS VIDEO – Barikade u mestu Rudare na severu Kosova i Metohije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar