Obeležavanje 16. godišnjice nezavisnostim Kosova Foto:EPA-EFE/Georgi Licovski

Parlamentarna skupština NATO odobrila je danas unapređenje statusa Kosova iz posmatrača u pridruženu članicu, javlja Radio Slobodna Evropa.

Većina zemalja glasala je „za“, Mađarska je bila „protiv“, a 14 drugih zemalja je bilo uzdržano na sednici Parlamentarne skupštine NATO koja se održava u Sofiji.

Članovi delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO zatražili su bili da status Kosova ne bude promenjen, a pismo predsednice parlamenta Ane Brnabić sa tim zahtevom uručili su tokom vikenda, između ostalih, i šefu američke delegacije Majklu Tarneru. U pismu je ocenjeno da bi unapređenje statusa Kosova predstavljalo „nagradu“ za bezobzirno ponašanje Prištine, koja čini sve što je u njenoj moći da opstruiše dijalog i da ne ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

PROČITAJTE JOŠ...

Parlamentarna skupština NATO je institucionalno odvojena od Alijanse, ali služi kao važna poveznica između tog vojnog saveza i parlamenata zemalja članica.

Sastoji se od 281 delegata iz sve 32 zemlje članice NATO.

Pored njih, u njegovim aktivnostima učestvuju i delegati iz devet pridruženih zemalja, četiri pridružene mediteranske zemlje, kao i osam parlamentarnih posmatračkih delegacija.

Pridruženi članovi, među kojima je sada i Kosovo, mogu predstaviti rezolucije i podnositi amandmane na rezolucije. Takođe, mogu služiti kao specijalni izvestioci udruženi u komitete, kako bi predstavili svoje perspektive u izveštajima Parlamentarne skupštine NATO.

Međutim, oni nemaju pravo glasanja o izveštajima, rezolucijama ili rukovodstvu Parlamentarne skupštine, niti doprinose njenom budžetu.

Kosovo je deseti pridruženi član, među kojima su i Srbija i Bosna i Hercegovina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare