Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predstavnici Kosova i Demokratske Republike Istočni Timor potpisali su danas sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) prema čijoj je evidenciji ova zemlja priznala Kosovo još pre skoro deset godina. Sporazum je potpisan u Njujorku, u prostorijama Stalne misije Istočnog Timora pri UN-u.

U zajedničkom saopštenju se navodi da se diplomatski odnosi ostvaruju „u cilju jačanja saradnje između dve zemlje u različitim oblastima, kao što su politička, ekonomska, trgovinska, kulturna i druge oblasti od zajedničkog interesa, u skladu sa principima i normama Povelje UN-a i normama međunarodnog prava“.

Takođe se navodi da se uspostavljanje diplomatskih odnosa sa ovom ostrvskom zemljom u jugoistočnoj Aziji poklapa sa interesom obe strane za dalje jačanje međunarodnog mira i bezbednosti.

„Potpisivanjem diplomatskih odnosa između dve zemlje, Republika Kosovo nastavlja da jača svoj međunarodni subjektivitet“, naveli su iz kosovskog MSP.

Dodaju da je u vremenu „globalnih izazova i agresije sa kojom se demokratski svet suočava, jačanje diplomatske pozicije Kosova širom sveta od posebnog značaja“.

„Stoga će Kosovo nastaviti svoju posvećenost uspostavljanju diplomatskih odnosa sa drugim zemljama, ojačati bilateralne odnose od zajedničkog interesa“, naveli su iz MSP Kosova.

Kosovsko MSP se ujedno oglasilo i na Tviteru, navodeći da se raduju razvoju partnerstva ka budućim zajedničkim dostignućima sa ovom zemljom, prenosi KoSSev.

Demokratska Republika Istočni Timor je prema evidenciji kosovskog ministarstva spoljnih poslova bila devedeseta zemlja koja je priznala Kosovo još 20. septembra 2012. godine. Potvrda o uspostavljanju diplomatskih odnosa stiže u istom danu kada je kosovska ministarka spoljnih poslova kazala da će 2022. godina biti „zanimljiva“ kada su u pitanju nova priznanja, te da je optimistična.

Gervala je na konferenciji za medije nakon sednice kosovske vlade, danas nagovestila da je bilo novih inicijativa za priznanje nezavisnosti Kosova od strane više država, ali je odbila da kaže o kojim se zemljama radi, prenose prištinski mediji. Istakla je i to da je Kosovo posvetilo posebnu pažnju članicama Evropske Unije koje nisu priznale Kosovo. Radi se o pet država koje su članice Evropske Unije, a koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova a to su Grčka, Kipar, Slovačka, Rumunija i Španija.

Poslednja zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova bila je Izrael i to je učinila 1. februara prošle godine, a na osnovu Vašingtonskog sporazuma iz septembra 2020. kojim je dogovoreno uzajamno priznanje Kosova i Izraela.

Prema kosovskom MSP-u, Kosovo je do sada priznalo 117 zemalja, što, sa druge strane, demantuje zvanični Beograd navodeći da je u prethodnim godinama povučeno više od 10 priznanja, te da je broj onih koji su priznali Kosovo ispod sto.

Inače, u poslednjem periodu iz Prištine se sve češće šalju poruke o mogućim novim priznanjima nezavisnosti. One su sve učestalije nakon izbijanja rata u Ukrajini, odnosno pokretanja kampanje Prištine u sklopu koje se zahteva hitno članstvo Kosova u NATO-u i EU, kao i upravo to da Kosovo priznaju one članice Unije koje to nisu učinile do sada.

U jeku tih poruka, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je, pre dva dana još jednom poručio, da ukoliko se tako nešto dogodi, odnosno ukoliko Kosovo bude primljeno u neku međunarodnu organizaciju, da će Priština tog dana saznati listu zemalja koje su ih otpriznale.

Bonus video – Tatjana Lazarević: Kosovo u kampanji za NATO

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar