indeks percepcije korupcije
Foto: Profimedia.rs / Korupcija, ilustracija

Na svetskoj listi Indeksa percepcije korupcije Transparenci Internešenel, Srbija je na najnižem nivou u poslednjih 10 godina. Glavni razlog za to, prema mišljenju sagovornika Nova.rs, jeste upravo politička korupcija, odnosno nedostatak pravnosnažno osuđujućih presuda protiv političkih funkcionera.

Transparentnost Srbija (članica međunarodne organizacije Transparency International) predstavila je Indeks percepcije korupcije (CPI) 2021 po kome Srbija ima 38 od idealnih 100 poena. To je najlošiji rezultat u proteklih 10 godina, iako je borba protiv korupcije sve to vreme slovila kao jedan od državnih prioriteta.

“Sa tim skorom Srbija, treću godinu za redom, zauzima mesto u donjoj polovini svetske liste – jer je 96. od 180 zemalja, dve pozicije lošije rangirana nego godinu dana ranije i ima čak pet poena manje od svetskog proseka (43)”, naveli su u Transparentnost Srbija.

Nezakonito upravljanje javnim preduzećima

Po njihovoj oceni, nazadovanje Srbije u istraživanjima o korupciji je očekivano imajući u vidu da je u mnogim oblastima dugogodišnje “odsustvo političke volje” da se antikorupcijski zakoni primene, ove godine još vidljivije zamenjeno postojanjem “političke volje” da se zakoni ne primene.

Milorad Grčić Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ovo su ključnje zamerke:

– Nezakonito upravljanje javnim preduzećima, što je eskaliralo u slučaju EPS-a i energetske krize.

– Javno tužilaštvo ne daje jasne odgovore na javno iznete i dokumentovane sumnje na korupciju

– Netransparentno ugovaranje najvećih infrastrukturnih radova bez konkurencije

– Pogubni efekti pandemije COVID – 19 na transparentnost i korupcijske rizike, što je bio globalni trend, u Srbiji se i dalje snažno osećaju

– Svi podaci o COVID nabavkama tretiraju se kao tajni

– Pandemija se koristi kao izgovor i za podelu budžetskog novca, koja se dovodi u vezu sa izborima

FOTO TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“/ nr

Indeks percepcije korupcije pokazuje i da je Srbija što se ovog problema tiče među najlošijima u regionu.

“U našem neposrednom susedstvu, bolje rezultate na CPI imaju Hrvatska (47) Crna Gora (46), Rumunija (45), Mađarska (43), Bugarska (42) i Severna Makedonija (39), dok su nešto lošije od Srbije rangirani Albanija i Bosna i Hercegovina (35). Kosovo, za koje se rade posebna istraživanja, ove godine beleži skor 39”, navodi se u izveštaju.

Iako se borba protiv korupcije u Srbiji konstantno navodi kao jedan od državnih prioriteta…

Deficit osuđujućih presuda protiv funkcionera

Naučni saradnik Instituta za političke studije u Beogradu Tijana Perić Diligenski za portal Nova.rs kaže da nivo korupcije u Srbiji pokazuje da se sve više odaljavamo od Evropske unije.

Tijana Perić Diligenski Foto:privatna arhiva

Kako se meri indeks korupcije

“Indeks percepcije korupcije Transparency International meri koruptivne trendove kroz vreme i relativno pozicioniranje države među drugim državama, ne obuhvatajući pritom apsolutan obim korupcije u nekoj državi. Raspon indeksa iznosi od 0 do 100, pri čemu manja vrednost predstavlja veći stepen korupcije. Važno je da se istakne da pri interpretaciji ovog kompozitnog indeksa nije važan broj mesta na kom se država nalazi, već prosek rezultata koji je korigovan standardnom devijacijom. Ovo naglašavam iz razloga što vladajuća klika ima sklonost da apostrofira broj mesta na kom se nalazi Srbija, praveći privid boljeg pozicioniranja”, objašnjava Perić Diligenski.

“Najbolje rezultate u istraživanju percepcije korupcije Srbija je ostvarila 2014. i 2016. godine, što koincidira sa momentom otpočinjanja pristupnih pregovora i trenutkom otvaranja pregovaračkog poglavlja 23, koje se odnosi na uspostavljavanje vladavine prava, antikorupciju i osnovna prava. Pozitivna tendencija je bila kratkog veka i već od 2018. godine beleže se lošiji rezultati koji dostižu najniže vrednosti u obe godine pandemije koronavirusa (2020. i 2021. sa vrednošću 38)”, kaže ona i dodaje:

“Ovde je uočljiv paradoks – umesto da se otvaranjem pregovaračkih poglavlja Srbija približi EU, makar na papiru, ona se od nje u političko-vrednosnom i pravnom pogledu sve više udaljava. Ovo je podvučeno u izveštajima mnogih međunarodnih organizacija (Freedom House, GRECO, Evropska komisija)”.

Uzrok ove tendencije Perić Diligenski vidi u deficitu pravnosnažno osuđujućih presuda protiv političkih funkcionera, brojnim korupcionaškim aferama ovog režima i sveopštem tolerisanju korupcije od strane građanstva.

“Politička korupcija je u Srbiji postala nepremostiva prepreka, koja loše utiče, ne samo na njen međunarodni imidž, već i na socijalnu pravdu i kvalitet života njenih građana”, zaključuje ona.

BONUS VIDEO: Srbija na globalnoj listi korupcije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram