Foto: EPA-EFE/Russian Ministry of Foreign Affairs

Pres-služba Ministarstva spoljnih poslova Rusije saopštila je danas, dan pred posetu ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrova Srbiji, da se on nalazi u izolaciji, zbog čega se poseta odlaže.

„Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nalazi se u samoizolaciji zbog kontakta sa osobom zaraženom virusom korona, a sve planirane posete i sastanci se odlažu“, saopštila je pres-služba Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Prethodno je Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković da će Lavrov u toku posete Balkanu u Srbiju doći 28. i 29. oktobra.

Povezane vesti:

Novosti su tog dana objavile da će se Lavrov prilikom dvodnevne posete Srbiji sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i srpskim državnim vrhom. Selaković je prilikom najave njegove posete negirao pisanje medija da ima “šumova” u odnosima Srbije i Rusije i istakao da do te posete ne bi ni došlo da ima “šumova”.

Istakao je da se predsednik Vučić sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom čuo dva puta i da je u svakom od razgovora potvrđen izuzetan odnos dve zemlje.

“Uveren sam da će prvom prilikom kada to bude moguće doći Putin”, rekao je Selaković.

Međutim, novonastala situacija je Lavrova sprečila da ove šumove utiša.

Sudeći prema događajima u prethodnih nekoliko meseci srpska vlast na čelu sa Aleksandom Vučićem napravila je veliki, gotovo istorijski zaokret u politici prema Rusiji, što može da vodi i ka smanjivanju, ako ne i potpunom isključivanju proruskih kadrova iz buduće Vlade.

Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić rekao je ranije za Nova.rs da su promene i više nego očigledne, a da Vučićev izbor novog ministra energetike koji je Rusima od najveće važnosti, a oduvek je iz redova otvorenih proruskih kadrova SPS, može da označi pravu malu revoluciju u zvaničnoj spoljnoj politici Beograda.

Da se situacija menja jasno se moglo videti iz čitavog niza događaja, kojima smo svedočili poslednjih meseci – počevši od Vučićevog pominjanja „stranih faktora“ koji su uticali na proteste u Beogradu, preko njegove reakcije nakon poslednje posete Moskvi, do reakacije na rusku vakcinu i posete Beloj kući.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar