Foto:Ludovic MARIN / AFP / Profimedia; Tanjug/Jadranka Ilić; EPA EFE SRDJAN SUKI; shutterstock; Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia;

Odakle predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kako tvrde, cipele skuplje od 1.800 evra, džemper od 400, a patike od 500 evra, kada on osim predsedničke plate i garsonjere nema ništa? Jedino objašnjenje koje smo od njega čuli je da “lažu”o cenama i da mu sakoe daju iz fundusa. Boris Tadić, koji je u dva mandata bio šef države, za “Novu” kaže da je prvi put od Vučića čuo za postojanje takvog “fundusa” i da je on, u vreme dok je bio predsednik Srbije, nosio svoju privatnu garderobu.

Kada je bio premijer, Aleksandar Vučić tvrdio je da nema ni smartfon, a navodno prvi takav telefon dobio je na poklon od ruskog kolege Dmitrija Medvedeva. U skupocenu garderobu se očigledno daleko bolje razume.

Neretko “šeta” skupe jakne, sakoe, cipele, trenerke i patike. Tako su korisnici društvenih mreža pronašli da cena džempera, koji izgleda identično onom koji je nosio Vučić, iznosi 400 evra.

Cipele kakve je nosio predsednik na konferenciji za novinare viđene su u jednom onlajn šopu za 1.860 evra, a omiljene “zegna” patike koštale su čak 60.000 dinara.

Foto: Printscreen

Na jednom javnom nastupu nosio je jaknu identičnu onoj marke “Loro Piana” koja se u tom trenutku nije mogla naći po ceni jeftinijoj od 2.500 dolara.

O cenama njegovog sakoa govorio je svojevremeno i Dejana Bulatović, nekadašnji opozicionar, a sada veliki poštovalac Aleksandra Vučića. On je ranije izjavio da predsednik nosi sako koji košta više od 700.000 dinara. Tviteraši su proverili i cenu trenerke koju je nosio šetajući Beogradom na vodi, navodeći da ona košta 160 dolara.

Postavlja se pitanje odakle Vučiću novac za sve to, imajući u vidu da se svih prethodnih godina njegovog boravka na Andrićevom vencu njegova plata kretala između 950 i 1.700 evra. A nije da može sve da potroši samo na svoju garderobu.

Sudeći po njegovoj imovinskoj karti, ušteđevinu u banci nema, a nije je imao ni svih prethodnih godina. Od imovine poseduje samo garsonjeru, koju mu je kupio otac.

„Ja sam im jako zahvalan što su pokrenuli su važnu temu, zahvalan sam njihovim medijima. Lagali su da mi džemper košta 400 evra, a košta 55. Meni sakoe daju iz fundusa, ili mi sašiju, pošto sam gabaritan. Ne koštaju koliko kažu, nego mnogo manje“, rekao je Vučić u avgustu 2020.

Tadić: Ne čudi što su opremljeni po modelu pozorišne trupe

Boris Tadić je na Andrićevom vencu, u zgradi Predsedništva Srbije, proveo osam godina, ali je prvi put od Vučića čuo za postojanje fundusa.

“U vreme mojih mandata nije postojao fundus i nisam čuo da je ikada postojalo tako nešto. Međutim, s obzirom na to da su stalne predstave i glumatanja jedna od glavnih karakteristika ove vlasti, ni ne čudi što su opremljeni po modelu pozorišne trupe”, kaže Tadić za “Novu”.

Boris Tadic
Boris Tadić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kako dodaje, u njegovim mandatima garderoba predsednika nije bila finansirana iz budžeta, a nije čuo ni da je to ikada bila praksa. Nosio je svoju privatnu garderobu.

“Ukoliko su tu reformu u funkcionisanju Predsedništva naprednjaci uveli i uredili da u skladu sa zakonom traže stavku u budžetu Predsedništva u tu svrhu, to je jedna od najluđih stvari koje su nam se desile u poslednjih 10 godina”, navodi Tadić.

Šta je “fundus”?

Fundus bi u ovom slučaju trebalo da bude garderoba u nekoj prostoriji ili skladištu za zajedničku upotrebu. Ovom temom bavio se i nedeljnik “Vreme”.

Funduse, na primer, moraju da imaju pozorišta i televizije. Tako je Nataša Miljković, televizijska novinarka sa stažom na javnom servisu, ali i privatnim televizijama, objasnila šta to znači u njenoj profesiji.

“Kad se kaže da je nešto iz fundusa, to znači da je garderoba koja pripada svima. Dakle, isti sako, haljinu, košulju, pa čak i cipele možete videti na svakom TV novinaru ili voditelju jedne kuće. Ta garderoba se nabavlja ili javnom nabavkom, kupovinom ili kompenzacijom sa nekom modnom kućom“, objasnila je Miljković za “Vreme”.

BONUS VIDEO Vučić: U čemu je problem sa botovima, evo ja sam i idiot i bot

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare