U utorak javnost je bila preplavljena informacijama o odbijanju izbornih lista opozicionih stranaka zbog nedostataka koji su se, na prvi mah, činili kao nepopravljivi. U istom danu, kad se činilo da su stranke nasuprot vlastima onemogućene da učestvuju u izbornoj trci stigla je vest da će ipak moći da izađu na megdan naprednjacima (za sada na Novom Beogradu, a čeka se odluka za Vračar, Stari Grad, Voždovac). Kako je to moguće i šta se zaista desilo u danu koji je izazvao konfuziju, kako kod opozicionih birača, tako i kod samih aktera izbora?

Nakon prigovora na predate opozicione liste na Novom Beogradu, Vračaru i Starom Gradu kojima su odbačene, u utorak popodne dogodio se kopernikanski obrt – opštinska izborna komisija na Novom Beogradu preinačila je prvobitno rešenje, dok su prema informacijama iz opozicije, prigovori povučeni na Starom Gradu i Vračaru, što je ne nužan uslov da bi se liste proglasile.

Još uvek se ne zna šta će biti sa listama „Kreni promeni“ i „Biramo Beograd“ na Voždovcu, gde će tek biti doneta konačna odluka da li će ove liste biti na glasačkom listiću 2. juna. Na drugim opštinama nije bilo problema, ali se uporedo dešava debata da li su sve odluke donete zakonito.

Posle odluke da se odbiju opozicione liste na Vračaru, Starom Gradu, Novom Beogradu i Voždovcu, opozicija je zapretila je da neće izaći na izbore ukoliko se sve liste ne proglase.

Na Novom Beogradu odluka je preinačena, lista je proglašena, dok su na Vračaru i Starom Gradu prema tvrdnjama opozicionara povučeni prigovori. Ako se to desi, očekivano je da se proglasi lista “Biramo Beograd”, dok je Savo Manojlović ispred pokreta “Kreni-promeni” priznao da je pogrešio prilikom predaje liste na Vračaru.

Savo Manojlović, Protest „Kreni-promeni“ ispred RTS-a Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Na Voždovcu se još uvek čeka epilog odluke da se odbace dve izborne liste, a Jelena Jerinić iz Zeleno-levog fronta rekla da su podneti prigovore na odbijanje liste na ovoj beogradskoj opštini.

Lista je odbijena zbog toga što nisu ispunjeni uslova predviđeni Zakonom o lokalnim izborima i Zakona o izboru narodnih poslanika, odnosno da nisu ispoštovana pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi.

Opozicija koja će na beogradskim izborima nastupiti pod imenom „Biramo Beograd“ je predala potpise GIK-u, Dobrica Veselinović, Miloš Pavlović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ova komisija odbila je još jednu listu istoga dana, odnosno grupe građana Kreni-promeni. Kako je obrazloženo, ova lista je odbačena kao neuredna, jer se na propisanom obrascu ne nalazi naziv izborne liste.

Na preostalim opštinama u Beogradu nije bilo sličnih problema, pa su liste ako su predate i prihvaćene.

Dosadašnja izborna “zavrzlama” otvorila je brojna pitanja oko tumačenja zakona, pravnih normi i procesa kandidovanja u izbornom procesu. Najveću debatu pokrenulo je pitanje da li je pravno izvodljivo da opštinski organ prvo donese odluku o odbijanju liste, a da nakon toga preinači svoju odluku.

Dve škole mišljenja

Advokat Rodoljub Šabić naveo je da je da ovakva pravna mogućnost predviđena zakonima velikog broja zemalja, a kod nas konkretno u članu 175 Zakona o upravnom postupku.

U tom članu se jasno navodi da organ protiv čijeg rešenja je blagovremeno pokrenut upravni spor može do okončanja upravnog spora poništiti ili izmeniti svoje rešenje iz razloga zbog kojeg bi sud mogao da poništi to rešenje.

odrzan je okrugli sto Instituta za istrazivanje korupcije Кareja „Moc ili nemoc antikorupcijskog zakona“. Foto.Milos Tesic/ATAImages

Na praktičnom primeru, to znači da su opštinske izborne komisije mogle da preinače prvobitne odluke kojima su odbile proglašenje opozicionih lista.

Šabić napominje da izričito postoji ova mogućnost, što i piše u članu zakona.

“Neke kolege pitaju kako to nije pisalo u pouci o pravnom leku. Odgovor je jasan. Svaki prvostepeni organ u pouci o pravnom leku navodi redovan pravnik lek, ne sve moguće pravne lekove. U ovom slučaju redovan je obraćanje sud, ali to ne isključuje primenu drugih predviđenih posrednih pravnih lekova”, poručuje Šabić.

Sa druge strane, advokat Nikola Lakić naveo je da je izborna komisija, konkretno na opštini Novi Beograd ukinula svoje rešenje kojim je odbijeno proglašenje liste “Biramo Novi Beograd”.

Lakić je poručio da je to učinjeno umesto Višeg suda, koji je bio nadležan da odlučuje o žalbama na izborne liste.

Prema ovom tumačenju organ koji je doneo prvobitnu odluku nije mogao da odlučuju o prigovoru i da donese rešenje.

I advokat Jovan Rajić rekao je u utorak za Novu da nakon prvobitnih odluka liste ne mogu da se prepravljaju ili dopunjuju, a da će konačnu odluku doneti Viši sud.

“Oni sada mogu da se žale Višem sudu i za to imaju rok od 72 sata. Moram da napomenem da oni mogu da se žale protiv neke odluke koja je nezakonita. Dakle, mogu da kažu da to rešenje koje je doneto nije zakonito i da ga osporite u smislu da kažete da nisu promenili prebivalište u pomenutom periodu koje je određeno zakonom”, poručio je Rajić za Novu.

Jovan Rajić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ako se ne proglase liste – napuštanje izbora

Nakon što su liste odbijene, opozicija je burno reagovala i zahtevala da se sve liste proglase, a da će u suprotnom napustiti izborni proces.

PROČITAJTE JOŠ:

Savo Manojlović, kandidat za gradonačelnika „Kreni-promeni“ rekao je će se povući sa izbora i organizovati blokadu 2. juna ukoliko gradske izborne komisije ne prihvate njegovu i listu „Biramo Beograd“ na svim opštinama.

„Obraćamo vam se u vezi sa obaranjem izbornih lista. Ukoliko sve opozicione liste koje ispunjavaju dovoljan broj potpisa ne budu proglašene do petka u 12 sati, povući ćemo sve liste izborne liste. Ili ćemo imati izbore ili ćemo organizovati potpunu blokadu izbora 2. juna“, rekao je Manojlović na konferenciji za medije.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac poručio je da opozicija „Biram borbu“ nakon obaranja lista u više beogradskih opština treba da razmotri odluku o izlasku na izbore.

„Moj predlog: ako se ne povuku rešenja o obaranju naših lista u Beogradu, da se povučemo iz izbornog procesa i nastavimo borbu van institucija“, napisao je Lutovac na mreži Iks u utorak.

BONUS VIDEO: Savo Manojlović o obaranju lista 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare