Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Memorijalni centar Srebrenica u Potočarima poslednjih nekoliko dana je potvrdio i izrazio zahvalnost na podršci Nacrtu rezolucije o genocidu u Srebrenici – Ruandi, Nemačkoj, Novom Zelandu, Čileu, Francuskoj, Lihtenštajnu, Sloveniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Italiji.

Podsetimo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija će 2. maja raspravljati o ovoj rezoluciji.

Poslednja zemlja koja je postala ko-sponzor rezolucije je bivša jugoslovenska republika – sada Severna Makedonija.

Pre nje su to javno saopštile Italija i Francuska, prenosi Danas.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija, rezoluciju je do sada podržalo više od 17 zemalja, među kojima su i Irska, Finska, Holandija, Albanija, Turska, Jordan, Malezija…

Da bi rezolucija bila usvojena, potrebna je dvotrećinska podrška, tj. da za nju glasa više od 130 članica UN-a.

Razlog zbog kojeg se odlučilo da se rezolucija predloži Generalnoj skupštini, a ne Savetu bezbednosti UN-a, jeste što bi bilo skoro pa nemoguće da SB usvoji tu rezoluciju.

Klix.ba podseća da je Velika Britanija, kao jedna od pet stalnih članica SB, 2015. godine predložila rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ali je Rusija, kao još jedna stalna članica, uložila veto.

Dakle, to se desilo na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.

S druge strane, u Generalnoj skupštini ne postoji mehanizam veta, što znači da odluka dve trećine država predstavlja konačnu odluku.

Naime, reč je o principu „jedan član-jedan glas“, tj. glas svake države je jednak.

Shodno tome, bh. misija u UN-u je na velikom zadatku jer nije lako osigurati podršku više od 130 država. Za to je potrebno veliko političko, diplomatsko i pravno umeće.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare