konferencija za medije predstavnika koalicije "Biram - Novi Beograd" Foto:Marko Dragoslavić/FoNet

Koalicija Biramo Novi Beograd pozvala je na protest danas u 18 časova ispred tamošnje opštine, zbog, kako tvrdi nosteljka liste Biramo Novi Beograd, Jelena Jerinić, prekrajanja izborne volje Novobeograđana.

„Lista Biramo Novi Beograd preduzeće sve pravne korake da bismo razotkrili na koji način je prekrojena izborna volja na Novom Beogradu„, rekla je za Danas Jerinić.

Važno je i da građani i građanke Novog Beograda prate šta se ovih dana dešava, dodaje, i da zajedno sa opozicionim listama izvrše pritisak na opštinsku izbornu komisiju da svoj posao radi kako treba.

„Zato smo pozvali sve da nam se danas pridruže na protestu ispred opštine Novi Beograd u 18 časova“, zaključila je ona.

Poslanica Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić kazala je juče da je SNS izvršio ozbiljne manipulacije da bi prepravio izborni rezultat u svoj koristu u opštini Novi Beograd.

„Prema našim preliminarnim rezultatima, koji su kompletni, opozicija je pobedila na Novom Beogradu i to sa 25 mandata, dakle ukupno ove dve liste, Kreni-promeni i Biramo Novi Beograd, a SNS je osvojio 24 mandata. Imamo takođe i dokaze da su toku noći ispravljani zapisnici, dakle, imamo jedan videosnimak ispravljanja zapisnika, a takođe i da je Opštinska izborna komisija rano jutro održala sednicu bez prisustva članova iz opozicije, tačnije oni nisu ni pozvani, niti su na bilo koji način obavešteni o ovoj sednici“, navela je ona na konferenciji za novinare ispred Opštinske izborne komisije na Novom Beogradu.

Dodala je da su na toj sednici „navodno doneta rešenja o ispravljanju takozvanih lakih i teških grešaka, koje se još uvek ne nalaze na sajtu RIK, a zatim je nakon našeg pritiska danas u opštini Novi Beograd, sazvana konačno sednica Opštinske izborne komisije, ali je ona sazvana elektronski, izjašnjavanjem mejlom, tako da ne može da bude nikakve diskusije o tim rezultatima“.

Uvid u izborne materijale

Istakla je da će tražiti uvid u izborne materijale, „takođe podnećemo i odgovarajuće prigovore, zbog toga što je očigledno da je dodavanjem glasova pre svega Ruskoj stranci, koja je ovde nastupila kao manjinska stranka, potpuno izmenjena raspodela mandata, suštinski u korist Srpske napredne stranke“.

Prema njenim rečima, po preliminarnom izveštaju Opštinske izborne komisije, koje u potpunosti osporavaju, SNS ima 25, Kreni-promeni ima 14, Biramo Novi Beograd 9 i Ruska stranka 1 mandat.

„Kao što sam rekla, po našim rezultatima, u koje nemamo apsolutno nikakvu sumnju, Kreni-promeni i Biramo Novi Beograd imaju zajedno 25, a Srpska napredna stranka 24 mandata. Ukupno ima 49 odbornika i odbornica u Skupštini opštine Novi Beograd“, kazala je.

Najavila je da će ostati sve vreme ispred Opštinske izborne komisije na Novom Beogradu kako bi vršili pritisak.

„Mi, takođe, imamo dokaze da se to dešavalo i na nekim drugim opštinama, gde je takođe tesan rezultat, kao što je recimo Savski Venac u Beogradu, a očigledno tako nešto trenutno se dešava i u Nišu“, navela je.

Kazala je da se i u Savskom vencu pojavljuju neke manjinske stranke, poput Slovačke stranke, s kojima je najlakše manipulisati jer im je potreban manji broj glasova, pošto nemaju uslov izbornog cenzusa.

„Dakle, koordiniraćemo sve ove aktivnosti u svim mestima u kojima postoje očigledno istovrsne mahinacije“, poručila je.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare