Aleksandar Vučić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas objavio je na društvenoj mreži X da su se predstavnici vlasti u Srbiji sastali u Beogradu sa Tal Hananom, izraleskim propagandistom i specijalcem za izborne manipulacije. Šira javnost prvi put je čula za Hanana kad su istraživački mediji otkrili da je upravo njega režim u Srbiji angažovao na fabrikovanju afere "Mauricijus", a pored njega Vučićev propagnadni tim godinama čini još jedan Izraelac - Asaf Eisin, idejni tvorac brojnih SNS kampanji.

PROČITAJTE JOŠ...

„Glavna zvezda tima Izraelaca, za koje Gardijan kaže da je manipulisao izborima u preko 30 zemalja, je Tal Hanan, čovek koga je Vučićev režim angažovao da napravi moje lažne račune na Mauricijusu, Švajcarskoj, Hong Kongu, Americi…. Sa Hananom se u Beogradu video Željko Radovanović, direktor Agencije za sprečavanje pranja novca, uz Sinišu Malog i lažne novinare Vučićevih medija, jedan od glavnih aktera u fabrikovanju afere“, napisao je Đilas na društvenoj mreži „Iks“.

Ko je Tal Hanan?

Tal Hanan je tvorac „afere Mauricijus“ koju su koristili režimski mediji i predstavnici vlasti kako bi tvrdili da Dragan Đilas ima račune na ovom ostrvu.

Dokazi do kojih je ranije doša KRIK i članovi međunarodne novinarske mreže OCCRP pokazali su da je izveštaj o računima sačinio upravo Hanan – Izraelac koji se, iz senke, bavi nameštanjem izbora širom sveta, uglavnom tako što za svoje klijente proizvodi lažne vesti i diskredituje njihove protivnike.

Hanan se ranije dovodio u vezu sa prodajom falsifikovanih dokumenata o bankovnim računima. Protiv njega je zbog toga vođena istraga u Švajcarskoj, ali je postupak obustavljen zbog nedostatka dokaza, navodi se u tekstu KRIK-a.

Foto: Printskrin Israel Times

Kako se dalje navodi, novinari su saznali i da je izraelski politički konsultant Aron Šaviv, kojeg su vlasti Srbije 2017. angažovale za kampanju, učestvovao u povezivanju predstavnika srpskih vlasti sa Hananom. Šaviv je novinarima potvrdio da je radio na kampanji za predsedničke izbore u Srbiji, ali je negirao saradnju sa Hananom.

Priča o Đilasovim računima na Mauricijusu bili su glavna tema provladinih medija, a iz vlasti su stizale najave da će se istražiti njegove finansije. Međutim, to se nije dogodilo i nikada nije pokrenuta istraga tužilaštva i Uprave za sprečavanje pranja novca.

Kao odgovor, Đilas je podneo krivičnu prijavu protiv predsednika Vučića, ministra Malog, direktora uprave Radovanovića i urednika i novinarke „Večernjih novosti“.

PROČITAJTE JOŠ..

Prijavio ih je za falsifikovanje pošto je prikupio dokaze da su najmanje dva računa na ofšoru sa 6,4 miliona evra – izmišljena. Naime, Dojče banka nije imala ogranak na Mauricijusu u periodu kada je Đilas, prema izveštaju, tamo imao račun, a Sosijete Ženeral u Cirihu Đilasu je dostavila potvrdu da nikada nije postojao račun koji je naveden u izveštaju.

Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tužilaštvo je prijavu odbacilo jer, kako je obrazložilo, nije izvršeno nikakvo krivično delo. Podaci iz izveštaja nisu doveli do postupka protiv Đilasa, već su o njima samo izveštavali mediji, piše u dokumentu tužilaštva.

Novinari KRIK-a su u svom tekstu otkrili, između ostalog i da je izveštaj o Đilasovim finansijama praktično identičan kao jedan koji Hanan izradio o jednom mongolskom biznismenu.

Asaf Eisin – godinama uz Vučića

Uz Hanana, još jedan Izraealac se izdvaja kao veoma važan šraf Vučićeve propagandne mašinerije. U pitanju je Asaf Eisin, koji je od 2008. godine deo njegovog tima i koji mu pomaže u kreiranju lažnih afera, izbornih kampanja,plasiranju informacija i diskretiovanju političkih protivnika.

Asaf Eisin pripada školi političkog konsaltinga koju je osnovao Tal Silberstajn – izraelski politički konsultant i preduzetnik, najpoznatiji zapadnoj javnosti kao akter afere koja je potresla Austriju 2017. godine i koja ga je oterala u ilegalu. Istovremeno, u Izraelu se Silberstajn suočio sa optužbama za pranje novca.

Možda najbolji opis Eisina je – čovek iz senke, i to duboke. Google pretraga njegovog imena ne otkriva mnogo – nalazi se u par medijskih izveštaja o kampanji u Srbiji, i to mahom kao „Vučićev Izraelac“, par tekstova crnogorskih, rumunskih, i slovenačkih medija, uz pomoć kojih je moguće sklopiti Eisinov poslovni profil. Predsednik je konsalting agencije ESBR iz Londona, i sarađivao je sa političarima u Sloveniji, BiH, Austriji, Srbiji i Rumuniji.

„Agencija za pobeđivanje“

Prvi zvanični susret Aleksandra Vučića i Asafa Eisina dogodio se 2004. godine, kada je sa aktuelnim predsednikom države radio na njegovoj kampanji za gradonačelnika Beograda. Vučić je tada izgubio za svega četiri hiljade glasova. Asaf je potom 2008. godine radio za „drugu stranu“ kao savetnik tadašnjeg predsednika Borisa Tadića, koji je u drugom krugu izbora osvojio drugi predsednički mandat. Međutim, ova saradnja je bila kratkog daha, i Vučič je ponovo unajmio PR maga, sa kojim sarađuje i danas.

Raniji medijski izveštaji navode da su Vučić i Eisin svoj odnos i poverenje gradili godinama i na kraju ostvarili zapažene rezultate.

Predsednik SNS nikada nije krio saradnju sa Asafom.

Vanredna sednica Vlade Srbije
Aleksandar Vučić, Vanredna sednica Vlade Srbije Foto:Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Eisin je moj prijatelj skoro deceniju. Zahvaljujući njegovim sugestijama, Bogdanovićevu prednost na izborima za gradonačelnika Beograda 2004. godine sveo sam sa 16 na svega 0,5 odsto. Pomagao mi je tada, pomaže nam sada i uvek će nam pomagati“, rekao je jednom prilikom Vučić govoreći o beogradskim izborima, na kojima je izgubio od Nenada Bogdanovića iz DS za svega nekoliko hiljada glasova.

Možda je baš zato bivši predsednik LSV Nenad Čanak jednom prilikom Asafa opisao kao „agenciju za pobeđivanje na izborima“. Njegovi dosadašnji rezultati ovaj opis ne osporavaju.

Predsedničku kampanju za Vučića 2017. Eisin je radio zajedno sa Aronom Šavivom, vlasnikom kompanije „Šaviv stratedži end kampeins“, koji je između ostalog vodio izbornu kampanju DPS-a Mila Đukanovića, ali i za izraelskog premijera, Benjamina Netanjahua.

Na listi klijenata i Miro Cerar, Milo, i Herzog

Eisin je, bar kako navode regionalni mediji, radio i u izbornoj kampanji Mira Cerara. Kako navode slovenački mediji, Eisin je bio povezan sa izraelskom vojskom odnosno Mosadom, međutim više informacija o ovim navodima nema.

Kao politički konsultant, Eisin se našao 2014. godine i u Banja Luci, gde je, prema navodima medija, radio kampanju za SDS. Godinu dana kasnije radio je kao strateg kampanje izraelskog političara Isaka Herzoga, a sudeći prema rumunskim medijima Socijaldemokratska partija Rumunije upravo Asafu treba da zahvali za izbornu pobedu 2016. godine.

Iste godine radio je i predizbornu kampanju crnogorskog DPS na čelu sa Milom Đukanovićem, a interesantno je da je te godine na crnogorskim izborima „učestvovao“ još jedan Izraelac – već pomenuti Aron Šaviv, tvorac pobedničke kampanje Benjamina Netanjahua, koji je vodio kampanju opozicione koalicije Demokratskog fronta.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare