Zoran Lutovac, nalazi se na čelu Demokratske stranke od 2018. godine. Bavi se naučnim radom, a dugogodišnji je član DS u kojoj je bio i predsednik Političkog saveta. Pored predsedničke funkcije, Zoran Lutovac je i poslanik u Narodnoj skupštini Srbije.

U novom skupštinskom sazivu poslaničko mesto pripalo je Zoranu Lutovcu, predsedniku Demokratske stranke. Zoran Lutovac predvodi poslaničku grupu „Demokratska stranka – DS“, koja ima 8 članova.

Zoran Lutovac je naučni radnik, dugogodišnji član DS, protivnik aktuelnog režima i predstavnik stranke u svim proevropskim koalicijama u prethodnim izbornim ciklusima.

Zoran Lutovac – Karijera pre dolaska na čelo DS

U njegovoj zvaničnoj biografiji se navodi da je radio kao savetnik predsednika Vlade Srbije za politička pitanja (2001-2003). Bio je član Koordinacionog tela Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju (2001-2003) i član ekspertskog tima Vlade Srbije za redefinisanje odnosa Srbije i Crne Gore (2001-2002).

Zoran Lutovac Foto:Milica Vučković/FoNet

Nalazio se na poziciji stručnog konsultanta Komisije za Ustavnu povelju Srbije i Crne Gore od 2001. do 2002. godine, kao i stručnog konsultanta Ustavne komisije za donošenje novog Ustava Srbije 2003. godine. Bio je koordinator Ekspertskog tima za Ustav predsednika Srbije i predsednik Saveta za odnose sa građanskim društvom predsednika Srbije (2007- 2008).

Objavio je, naglašava, dve monografije i više desetina članaka u domaćim i stranim naučnim časopisima ili zbornicima iz oblasti međunarodnih odnosa, ljudskih i manjinskih prava i političkih odnosa u Srbiji i regionu.

Zoran Lutovac Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Član je Demokratske stranke od 1996. godine. Bio je savetnik predsednika DS od 1996. do 2003. godine. Obavljao je funkciju predsednika Resornog odbora za nacionalne manjine DS (1997-2003) i predsednika Resornog odbora za ljudska prava DS (2004-2008). Bio je član Političkog saveta stranke u periodima od 1997. do 2008. godine i od 2013. do 2016. godine.

Obavljao je funkciju ministra za evropske integracije Vlade u senci DS od 2015. do 2016. godine.

Zoran Lutovac – predsednik DS

Prvi put se kandidovao za predsednika Demokratske stranke (DS) na stranačkim izborima 2016. godine, ali je tada pobedio Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane.

Nakon mesec dana, na Izbornoj skupštini stranke, izabran je za predsednika Političkog saveta. Na toj funkciji bio je do nove Izborne skupštine, 2. juna 2018, kada je izabran za predsednika DS.

Nakon toga je na čelu DS učestovao u izgradnji Saveza za Srbiju, pa koalicije „Ujedinjeni za pobedu“, odnosno „Srbija protiv nasilja“.

Na izborima pre dve godine, Zoran Lutovac je ušao u parlament i postao potpredsednik Skupštine. U novom sazivu je šef poslaničke grupe DS.

Govoreći o novim izborima, Lutovac je izjavio da bi ih trebalo raspisati na svim nivoima.

„Jedini pravi odgovor jeste osporavanje legalnosti i legitimnosti izbora na osnovu kojih bi vlada trebalo da se formira. Sve ostalo su izgovori“, rekao je Lutovac i naglasio da ne može vlada da se formira na osnovu izborne krađe u decembru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare