Zoran Lutovac, Branko Ružić i Branislav Lečić kombo
Foto: Arhiva

Podeljena Demokratska stranka trenutno ima i dva predsednika Zorana Lutovca i Branislava Lečića, a konačna odluka o tome ko će u ovoj pravno-političkoj zavrzlami pobediti, donosi ni manje ni više nego Ministrastvo državne uprave i lokalne uprave, koju vodi gle ironije - socijalista Branko Ružić.

Ukoliko ministarstvo ne bude imalo dovoljno materijala i dokaza da utvrdi ko je pravi i legitimni predsednik stranke, Lutovac i Lečić će morati na sud i to Upravni ili Osnovni, gde će svaki morati da priloži dokaze tvrdnji da je baš on izabran da predvodi DS.

Činjenica je da ono što se mesecima unazad dešava u ovoj stranci retko ko može da isprati i da što bi se narodski reklo – pohvata konce.

Epilog je da DS trenutno ima dva čoveka koji se predstavljaju kao predsednici. Sa jedne strane je Zoran Lutovac koji suštinski i formalno i jeste na čelu DS, a sa druge strane je Branislav Lečić koji od izbora održanih 26. septembra zvanično predvodi struju demokrata koji traže smenu Lutovca, a koji su u međuvremenu na osnovu disciplinskih postupaka isključeni iz stranke?!

Postavlja se pitanje šta dalje? Ko je sada predsednik DS i kako će to dokazati?

Prvo kod Ružića, pa na sud… 

Prema informacijama koje je portal Nova.rs dobio od demokrata u takozvanom Lečićevom krilu stranke, procedura je sledeća.

Branislav Lečić i deo demokrata koji ga sledi u narednih desetak dana zakazaće i skupštinu, na kojoj će biti izabrani stranački organi.

“ Tada će biti izabrani članovi glavnog odbora, Staturana komisija, predsednik Poliričkog saveta i Nadzorni odbor. Kad se to završi sa ovom dokumentacijom odlazi se u Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, koji proveravaju dokumentaciju. Predsednik i novoizabrano rukovodstvo upisuju se u APR. Ukoliko Lutovac bude želeo to da pobije, moraće da donese dokaze. Ministarstvo procenjuje sve dokaze obe strane i ukoliko ne bude bilo u mogućnosti da utvrdi ko je tu pravi predsednik stranke, ceo slučaj odlazi na sud. Upravni ili Osnovni… „, navodi sagovornik Nova.rs.

Lutovac: Obavestićemo pratnere u Evropi 

Komentarišući mogućnost da ministarstvo koje predvodi Branko Ružić zavede Lečića kao zakonitog predstavnika DS, Zoran Lutovac u izjavi za Nova.rs navodi da nema nikakvih elemenata za takvu odluku.

Foto: Printscreen Fonet/Video

„Koliko god ta ministarstva bila u funkciji jednog čoveka, ipak ne možete ignorisati činjenice. Da biste doneli takvu odluku, vi morate da se pozovete na neke činjenice, a nijedna ne govori u prilog ljudi koji pokušavaju da otmu stranku“, ističe Lutovac i dodaje da će ukoliko se taj scenario ipak dogodi, zajedno sa svojim saradnicima obavestiti partnere DS u Evropi o stanju u stranci.

To bi bila potpuna negacija vladavine prava i to bi bio ogroman minus za Aleksandra Vučića i njegov režim. Uskoro će nam stići izveštaj Evropske komisije koji će sigurno biti najgori, a ovo bi bio samo doprinos tom elementarnom odsustvu prava u Srbiji”, navodi Lutovac.

Političke igrarije 

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da je cel asituacija oko DS vrlo zamršena, kao i dokazi koje obe strane nude, pa da nije sigurno da li će Lečić želeti ovu stvar da tera do suda.

Bojan Klačar Foto:Nemanja Jovanović

„Pitanje je da li će neko to želeti pravno da dokazuje ili će ostati samo u političkom planu. Da li će Branislav Lečić želeti da kao izabrani predsednik te druge struje pošalje poruku i drugom delu DS da želi da promeni politiku stranke, da ponudi neki program i tako mobiliše i njih da u nekom trenutku, na nekim sledećim izborima glasaju i oni za njega. To je relativno dugačak proces, međutim, postoji kao opcija. Druga stvar je ukoliko želi da njegov izbor za predsednika stranke dobije i pravnu formu. U tom slučaju je adresa na koju mora da se obrati Ministrastvo državne uprave i lokalne samouprave. Svaka stranka koja se registruje mora da prođe njihov proces registracije, isto važi i za promenu predsednika i rukovodstva“, zaključuje Klačar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare